Vyhledej
Jaroměřsko > Sport > ostatní sporty

Master šipkařů: ženám vévodila čtrnáctiletá Leontýna Rážová, Michal Šildberger obhájil TOP titul

Redakce / 1.05.2022, Vítězná
Vítězná u Dvora Králové se o předposledním dubnovém víkendu stala azylem labužníků šipkového sportu. Ve sportovní hale místního Sportcentra se uskutečnil Královéhradecký Master, který je v hierarchii soutěží v České republice po MČR a Grand Prix třetím nejvýznamnějším, v kraji pak tím nejprestižnějším vůbec.

FOTOGALERIE - Master šipkařů: Michal Šildberger obhájil TOP titul, ženám vévodila čtrnáctiletá Leontýna Rážová

Do Vítězné se tento podnik navrátil po 12 letech, když naposledy se na stejném místě uskutečnil v březnu 2009. Tenkrát hlavním turnajům kralovali Karel Sedláček, dnes česká jednička na světové scéně, a Alena Procházková, taktéž nadále aktivní a velmi úspěšná dáma, v současnosti nesoucí příjmení Gregůrková. Tenkrát se akce zúčastnila stovka soutěžících, která turnaje odehrála na 10 terčích. V sobotu se zapojilo o dvacítku startujících méně, proti tomu byl k dispozici téměř dvojnásobek terčů. Progres tedy pouze jednostranný, nicméně pro porovnání zajímavý.

Necelé dva roky byly ve vzpomínané době Leontýně Rážové, která letos ve Vítězné ohromila svými výkony. Vyhrála po boku své sestry Marie Master dvojic a především ústřední turnaj programu TOP Master. Juniorka ze Rtyně v Podkrkonoší oslaví v červnu patnáctiny a přesto kralovala aktuálně nejlepším dospělým ženám regionu. 
Po Nicol Melicharové, která totožný kousek předvedla v květnu 2018 ve svých třinácti letech, je druhou nejmladší vítězkou TOPky v historii. Marně se jí snažily zastavit stříbrná Pavlína Kocianová, která obhajovala prvenství z února, či dokonce v úvodu zmiňovaná velezkušená Alena Gregůrková, jenž Rážové podlehla v semifinále a musela se proto spokojit s bronzem.

To mužská TOPka nějak zásadně nepřekvapila. 
Pořadí na prvních čtyřech místech si rozebrali hráči, kteří učinili to samé v TOPce poslední. Jediným rozdílem bylo, že v únoru bramborový Petr Rezek se tentokrát postavil na druhou příčku, tudíž odsunul o jeden stupeň zpět Antonína Davídka, potažmo Pavla Drtila. Beze změny tak zůstalo pouze jméno na stupni nejvyšším - Michal Šilberger - pro něhož je to celkově třetí triumf kariéry. 
Přesto i v tomto případě je na místě vyzdvihnout jednoho z pánů: Náchoďák Petr Rezek čekal na TOP medaili osm turnajů, když od září 2018, kdy oslavil premiérovou dokonce zlatou, byl nejlépe dvakrát čtvrtý.

Příští TOP turnaje, respektive Královéhradecký Master, je naplánován až na konec srpna. 
Přesto již nyní jsou známa některá jména, která se v nich představí. Krom nejlepší šestice mužů a trojice žen ze sobotních TOP Masterů to budou i stejné počty z Nominačních Masterů. 
V nich se ve Vítězné prosadili Robert Kuric, Jakub Lár, Martin Petr, Petr Doubek, Jiří Pecina, Jan Semerák, Elen Jirků, Terezie Drahotská a Andrea Svobodová, z nichž jako novicové budou do turnajů vstupovat Doubek a Svobodová, druhý respektive třetí start ve své kariéře zaznamenají Lár a Drahotská.

Program Královéhradeckého Masteru byl netradičně dvoudenní, když se turnaje mládeže odehrály již v pátek večer společně s tzv. zahřívacím turnajem dospělých. 
Vítězi se stali Petr Hofman (Master žactva), Tomáš Korotvička (Master juniorů a juniorek) a Libor Svoboda (zahřívák dospělých).


Autor: (VOn)
Kompletní výsledkový servis a fotogalerie www.sipky.org/khk-s

 
Vaše komentáře

Přečteno 281x