Vyhledej
Jaroměřsko > Sport > ostatní sporty

Historie létání na Královédvorsku - malá ukázka o AKROBACII z nové knížky.

Redakce / 19.12.2017
Pánové Jan Schwarz s jeho syn Ing. Lubor Schwarz se rozhodli, že nenechají leteckou historii Královédvorska zapadnout prachem, ale naopak ji knižně vydají. Kniha je plná vzpomínek na letce RAF, kteří pocházeli ze Dvora Králové, historie letiště v Žirči a reprezentantů dvorského aeroklubu, kteří sklízeli a dodnes sklízí úspěchy na světových leteckých soutěžích.

AKROBACIE


Dá se přirovnat k umění baletu - krásná na pohled, avšak nesmírná dřina a nápor na tělo. Náročná na orientaci v prostoru v případě sólové akrobacie a ještě mnohem náročnější při létání akrobacie ve skupině.

Všichni akrobati rádi vzpomínají na své začátky na Z-526, která znamenala první zkušenosti a i první úspěchy na soutěžích.

Jedna celá kapitola knihy vypráví o tom, jak se Jirka Vepřek vlastně k létání dostal a co bylo tím momentem, který jej posunul až na pozici slotu ve Flying Bulls Aerobatics Team a kdo za to "může". Prozradí nám, čím je pozice "slot" vyjímečná a jaké nároky na pilotáž to vyžaduje.

Své vyprávění připojí i Standa Čejka - také královédvorák a současný vedoucí skupiny. Popisuje své první začátky na soutěžích i to, jak je někdy třeba zapojit i nejbližší okolí včetně přímých nadřízených, aby se člověk mohl zúčastnit prestižní soutěže.

Létat akrobacii můžete i bez motoru - na větroni. Celá dvojstrana je věnována Přemyslu Vávrovi a jeho úspěchům v bezmotorové akrobacii.

Na poslední chvíli se nám podařilo i potisknout předsádku a doplnit několika fotkami z leteckého dne v sobotu 26. 8. 2017, včetně nezapomenutelného dechberoucího vystoupení Martina Šonky.

Text v knize doplňují fotografie palubní desky letounu Radky Máchové - vedoucí čtveřice Z-50LSX - včetně zákresu celé sestavy, který prozradí, že poslední figura se jmenuje "ro...".

Podařilo se nám zachytit stav G-metru Jirky Sallera bezprostředně po letu při loučení s "pajdama" v Chrudimi v roce 2014. Čekali jsme prakticky cokoli, ale opět nás překvapil. "Modří" již tuší, že si ten budík na "Sallyho" mašině řádně protáhnul ručičky. Ta exhibice byla totiž famózní.

Knížku Létání na Královédvorsku si můžete koupit v Knihkupectví u Veselých na pěší zóně :-)

Související články
Létání na Královédvorsku - rezervaci knihy je možné provést již nyní!
Létání na Královédvorsku, aneb jak dostat větroň do vzduchu, když nemáte po ruce kopec
Vaše komentáře

Přečteno 400x