Vyhledej
Jaroměřsko > Sport > ostatní sporty

Královédvorští sokolové na kurzu rychlolezení v Brně

Na listopadových závodech v Brně si našich šplhačů všiml trenér reprezentantů v lezení Petr Burian a pozval nás v novém roce na celodenní trénink! A taková nabídka se prostě neodmítá. A tak jsme se s partičkou vymakaných šplhačů, gymnastů a gladiátorů vydali do Brna na jednu z největších stěn v ČR a patrně jedinou, kde se dá trénovat disciplína RYCHLOLEZENÍ.


Zpočátku nás sice ovládlo zděšení, protože z videí z Olympiády, či mistrovství světa to vypadá jako jednoduchá záležitost na pár vteřinek. Srážka s realitou ale bolela: 15 metrů a navíc v převisu je hrozně vysoko! A segmenty jsou od sebe opravdu daleko, a tak docela dlouho trvalo, než se ti menší vůbec dostali přes první segmenty! 

Pro desetiletá děvčata Aničku a Kristýnku to byla vzdálenost nepřekonatelná. To ale nevadilo - trénovaly na dalších cestách hned vedle. Starším se to ale povedlo a postupně se zlepšoval jak jejich postup stěnou, tak čas u těch, co dokázali stěnu zdolat úplně celou. Petr Burian nás učil nejen postupy přímo na stěně, kde je jištění navijákem, ale také nás naučil klasické jištění a seznámil nás s cviky na sílu, výbušnost a silovou vytrvalost, které jsou pro trénink této disciplíny nejlepší. Zcela jistě nám tyto zkušenosti pomohou i ve šplhu a na OCR závodech. Také nás upozornil na naprostou nutnost dlouhého a pečlivého protahování. 

A všechny nás v pauze překvapil obrovskou hromadou palačinek, které pro naši partu sám upekl - prý pro udržení stálé hladiny cukru při dlouhém tréninku

Nakonec trenér Petr Burian všechny pochválil, že za jeden jediný den se dokázali naučit víc, než řada lezců za 4 - 5 tréninků. Už teď víme, že do Brna určitě pojedeme znovu, protože to byl nádherný zážitek! A také je to pro nás další krásné mudrování, jak nafouknout náš tréninkový a závodní kalendář! 


Jiří Schreiber

oddíl šplhu TJ Sokol Dvůr Králové

Další články TJ Sokol Dvůr Králové

 
Vaše komentáře

Přečteno 73x