Vyhledej
Jaroměřsko > Sport > lyžování

Štafeta Královéhradeckého kraje stříbrná v běhu na lyžích na Olympiádě dětí a mládeže. Plus řada dalších parádních výsledků.

Redakce / 23.01.2020
V neděli 19. 1. 2020 v Karlových Varech byla slavnostním ceremoniálem zahájena IX. Zimní Olympiáda Dětí a Mládeže hostící Karlovarský kraj. Vlajkonošem Královéhradeckého kraje byla bývalá běžkyně na lyžích Eva Vrabcová Nývltová. Reprezentanti královéhradeckého kraje v běhu na lyžích byli vybráni na základě nominačních závodů během Vánoc a na začátku ledna.

FOTOGALERIE - Štafeta Královéhradeckého kraje v běhu na lyžích stříbrná na ODM 2020!

Své svěřence na olympiádu vyslali kluby BKL Machov (E. Ducháčová, A. Gultová, L. Doležal), Olfin Car Ski Team Trutnov (Š. Kudlej, A. Síč), Wikov Ski Skuhrov nad Bělou (Z. Pekárková), TJ LO Spartak Vrchlabí (E. Polonská, M. Rieger). Z řad činovníků těchto klubů byli i servismani a trenéři, kteří dětem pomáhali dosáhnout na medaile: D. Šrůtek (BKL Machov), bývalý český reprezentant P. Michl (Wikov Ski Skuhrov nad Bělou) a M. Kovačič (Olfin Car Ski Team).

V pondělí měli běžci na lyžích tréninkový den, aby se dokonale seznámili s tratí na Jahodové louce na Božím Daru. O den později na sebe poprvé oblékli olympijská čísla pro závod klasickou technikou. Děvčata r. 2007 závodila na trati 2 km, holky r. 2006 a kluci obou ročníků měřili své síly na 3km trati. Děvčatům r. 2007 kralovala vrchlabská E. Polonská, která byla nejrychlejší a druhou závodnici nechala za sebou o téměř 15 s, její kolegyně Z. Pekárková dojela na parádním 5. místě. V kategorii děvčat r. 2006 E. Ducháčová dojela na skvělém 6. místě a A. Gultová uzavírala top ten. Mladší kluci dojeli v pořadí Š. Kudlej a M. Rieger na 11. a 12. místě. V kategorii starších kluků bral machovský L. Doležal nepopulární „bramborovou“ medaili. Nicméně i to je pro něho veliký úspěch, neboť jeho prioritním sportem je severská kombinace, která na ODM vůbec není zařazena. V běhu na lyžích je to pak logicky technika skate. A přitom mu na bronz chybělo 0,6 s. A. Síč dojel 14.

Ve středu bylo na programu bruslení. Mladší děvčata opět opanovala vrchlabská E. Polonská, když vyhrála na 3km trati s náskokem 7 s. Z. Pekárková dojela na 6. příčce. V mladších chlapcích si na 3km skateové trati dosti polepšil Š. Kudlej, když dojel na skvělém 6. místě a M. Rieger dojel 11. V kategorii starších holek se 6. místem blýskla A. Gultová, které na bronz chybělo jen necelých 10 s. a E. Ducháčová dojela na 3km trati 9. I starší kluci závodili volnou technikou na vzdálenost 3 km. L. Doležal se dočkal a tentokrát „to“ zacinkalo, když nestačil jen na A. Smejkala ze Středočeského kraje. A. Síč dojel na 11. příčce.

Na čtvrtek byly připraveny smíšené štafety čítající 6 reprezentantů každého kraje – 3 holky a 3 kluky – a každý absolvoval 1,5km okruh volnou technikou. Za Královéhradecký kraj se na první úsek postavila E. Polonská, která předávala E. Ducháčové jako první. I Ema byla na svém úseku nejrychlejší a z prvního místa na trať vyslala A. Gultovou, která trochu ztratila a přivezla štafetu na 3. místě. A. Síč medailové pozice vylepšil a předával na druhém místě. Š. Kudlej i L. Doležal zajeli na svých úsecích 3. nejrychlejší časy a pohodlně kontrolovali stříbrnou pozici celé Královéhradecké štafety. Na vítězný Liberecký kraj ztratili 14 s a na Karlovarský kraj, v jehož štafetě startovala Aneta Bauerová (dcera L. Bauera), měli téměř půlminutový náskok.

Z krásných výsledků je vidět, že nejen závodníci, ale i jejich trenéři a servisáci odvedli skvělou práci a za to všem patří veliká gratulace a velký dík!

Martina Chrástková

Foto: FB oddílu z Machova

https://odm.olympic.cz/

Kompletní výsledky běhu na lyžích: https://sport-casomira.cz/

 
Vaše komentáře

Přečteno 887x