Vyhledej
Jaroměřsko > Sport > cyklistika

Ve Dvoře Králové byl otevřen Modrý trail pro horská kola. Staviteli byli zakladatelé Trutnov Trails - máme velký rozhovor s Janem Rejlem

Redakce / 22.10.2022
Příznivci horských kol mohou nově ve Dvoře Králové nad Labem využít 950 metrů dlouhý Modrý trail, který město nechalo vybudovat v lokalitě lesa nad městskou nemocnicí. Bikeři si trasu mohli vyzkoušet během slavnostního otevření, které se konalo v pátek 21. října. Trail bude otevřen do 15. listopadu 2022, pak bude trasa po dobu zimní přestávky uzavřena, a to až do konce příštího března.

FOTOGALERIE - Ve Dvoře Králové byl otevřen Modrý trail pro horská kola. Staviteli byli zakladatelé Trutnov Trails - máme velký rozhovor s Janem Rejlem



Modrý trail vybudovala během letošního října v lokalitě nad nemocnicí společnost Trutnov Trails, z. s., která připravila také projekt. 

„Traily jsou velmi populární záležitostí, proto jsme se rozhodli vyjít vstříc cyklistickým nadšencům, kteří rádi jezdí v terénu, navíc lokalitu nad nemocnicí již využívali,“ uvedl již dříve místostarosta Jan Helbich s tím, že o možném vzniku trailu se začalo diskutovat již vloni a k jednáním byli přizváni právě odborníci, kteří mají s výstavbou a provozováním těchto tratí bohaté zkušenosti. Shodou okolností vznikly ve stejný termín hned 2 iniciativy, které se snažily vznik trailů prosadit.

Barevné označení trailu určuje jeho obtížnost, stejně jako je tomu například u sjezdovek. Modrý trail je tak nejlehčí obtížnosti a zvládnou ho projet i méně zdatní cyklisté včetně rodin s dětmi. Vybudovaná trasa respektuje přírodní charakter krajiny, do podoby lesa zasahuje minimálně a neohrožuje jeho ekosystém a životní prostředí. 

„Jedná se o singltrek, což je zhruba metr široká jednosměrná trať pro horská kola, která respektuje terén, využívá ho a nenarušuje ráz lesa. Obtížnost trailu je dána rychlostí, kterou ho jezdec projede. V menší rychlosti je bezpečný i pro menší děti a začátečníky, vyšší rychlost dodá zábavnost i pro zkušené bikery. Trať má charakter flow trailu, to znamená, že je předvídatelná a konstruovaná tak, aby na ní uživatel minimálně brzdil a pouze využíval terénní vlny a klopené zatáčky,“ popsal trať Jan Rejl ze společnosti Trutnov Trails. 

Modrý trail byl slavnostně otevřen v pátek 21. října za přítomnosti hostů – místostarosty města Jana Helbicha, Luďka Novotného, předsedy cyklistického oddílu Carla.Kupkolo.cz Dvůr Králové nad Labem, a zástupců dodavatelské společnosti Trutnov Trails v čele s Janem Rejlem. Nechyběli ani nadšení bikeři z nichž mnozí stavěli původní traily. Na místě bylo možné si dokonce kolo vypůjčit. V dojezdu trasy si ve stánku mohli bikeři vyzvednout odměnu – od strážníků městské policie a pracovnice městského informačního centra dostali předměty s tematikou BESIP, zástupce partnerů cyklistického oddílu rozdávali čokoládu Carla a další propagační předměty.   

„Modrý trail bude otevřen do 15. listopadu, poté bude až do března 2023 trvat zimní přestávka. Využívání trailu je podřízeno provoznímu řádu, který je zveřejněn na stránkách turistického portálu www.dvurkralove.cz/traily a ve zkrácené podobě je k dispozici na startu trasy,“ dodal místostarosta Jan Helbich a požádal bikery, aby na trase dodržovali stanovená pravidla. 

Vybudování Modrého trailu přišlo město Dvůr Králové nad Labem na cca 351 tisíc Kč včetně DPH. Trail bude po dohodě s městem spravovat cyklistický oddíl Carla.kupkolo.cz Dvůr Králové nad Labem, kterému město poskytlo na letošní rok finanční dar. V případě potřeby s údržbou trailu pomůžou také pracovníci Lesů města Dvůr Králové nad Labem.

Důležité internetové adresy: 
- na webu města www.dvurkralove.cz/traily
- web oddílu Carla.Kupkolo.cz
- FB oddílu Carla.Kupkolo.cz
- veřejná FB skupina - https://www.facebook.com/groups/trailydvurkralove - Přidávejte vaše fotky a videa, informujte o stavu tratí, upozorněte na závady, sdílejte přátelům za hranicemi regionu

(GPS souřadnice: 50°27´12.021“N, 15°49´3.107“E)


PROVOZNÍ ŘÁD „Královédvorské traily“ (ZDE V PDF)

Všichni návštěvníci trailových tras jsou povinni seznámit se s tímto provozním řádem před nástupem na trailové trasy a dodržovat ho.


1. Provozovatel:

město Dvůr Králové nad Labem, nám. T. G. Masaryka 38, 544 17 Dvůr Králové nad Labem, IČO: 00277918

2. Správce:

Carla.Kupkolo.cz Dvůr Králové nad Labem, z. s., Krkonošská 2850, 544 01 Dvůr Králové nad Labem, IČO: 68208600


3. Důležitá telefonní čísla:

Správce: 605 707 423

Městská policie Dvůr Králové nad Labem 603 237 858

Integrovaný záchranný systém (IZS): 112

Hasiči: 150

Záchranná služba: 155

Policie: 158


4. Vymezení trailových tras

• Na trailové trasy lze vjíždět z vyznačených směrů.

• Obtížnost trailových tras je lehká.

• Vstup na trailové trasy není zpoplatněn.


5. Provozní doba

• Traily lze užívat pouze a jenom v provozní době, která je stanovena od 1.4. do 31.10. kalendářního roku v níže uvedených časech:

DUBEN  KVĚTEN ČERVEN  ČERVENEC  SRPEN  ZÁŘÍ  ŘÍJEN 
 8–18 hod. 7–19 hod. 6–20 hod. 6–20 hod. 7–19 hod. 8–18 hod. 8–17 hod.

• Od 1. 11. do 31. 3. běžného kalendářního roku a mimo provozní dobu je vstup na traily zakázán.

• Omezení užívání trailových tras v provozní době:

‐ V době údržby, rekonstrukce tras, nebo v době práce v lese může být provoz na dotčených trialových trasách omezen viditelným značením, které je každý uživatel trailových tras povinen z důvodu bezpečnosti respektovat a nevstupovat na trailové trasy.

‐ Provozovatel si vyhrazuje právo umožnit tréninky a soutěže bikerů na vybraných trailových trasách. Uvedené trailové trasy budou v takovýchto případech vždy provozovatelem uzavřeny a řádně označeny.

‐ Uživatel je povinen respektovat omezení užití trailových tras, která jsou aktuálně zveřejněna u nástupních míst na trailové trasy.


6. Pravidla bezpečného užívání trailových tras a odpovědnost uživatelů

• Vstup všech návštěvníků na trailové trasy je jen na vlastní nebezpečí a odpovědnost.

• Za nepříznivého počasí (silný vítr, bouřka, déšť apod.) je jízda po trailových trasách zakázána. Je zakázáno užívat trailové trasy v případě bahnitého a podmáčeného terénu trasy z důvodu bezpečnosti a možného poškození tras.

• Traily jsou vedeny po stávajících cestách a pěšinách, na kterých není nijak omezen pohyb ostatních uživatelů lesa. Respektujte prosím tuto skutečnost a chovejte se prosím ohleduplně a zodpovědně.

• V případě, že se pěšky pohybujete v prostoru trailových tras, mějte vždy na paměti, že se proti vám může vyřítit jezdec – buďte obezřetní! Pozor! V místech souběhu či křížení trailových tras s pěšinami mají pěší přednost.

• Za děti je zodpovědný jejich rodič nebo jiný zákonný zástupce, popřípadě jiná osoba starší 18 let, pověřená dozorem dítěte.

• Na trailové trasy je zakázán vjezd vozidel vybavených spalovacím motorem (automobilů, motocyklů, čtyřkolek) a vstup s koněm, na lyžích nebo na saních.

• Vjezdem/vstupem na příslušnou trailovou trasu a následováním jejího značení se stáváte jejím uživatelem.

• Trailové trasy jsou sjízdné i na krosových, gravel nebo trekingových kolech.

• Kola musí být vždy v bezvadném technickém stavu.

• Vjezd na trailovou trasu je povolen pouze s řádně nasazenou cyklistickou přilbou na hlavě. Doporučujeme použití dalších ochranných prostředků (cyklistické rukavice, chránič páteře, kolen, loktů apod.).

• Každý účastník je povinen zvážit, zda trailová trasa odpovídá jeho aktuálnímu zdravotnímu stavu a jeho fyzickým i psychickým schopnostem, a dále je povinen rychlost jízdy přizpůsobit svým schopnostem, obtížnosti a stavu trati, povětrnostním podmínkám a viditelnosti.

• Obtížná místa si nejdříve prohlédněte a až následně je projeďte.

• Provozovatel nebo jím určená osoba (správce) má právo a povinnost vyloučit z trailových tras osoby, které porušují veřejně dostupný provozní řád, bezpečnost, nedodržují pokyny provozovatele či správce a jejich chování je rizikové.

• Uživatelé trailových tras jsou povinni při pohybu na stezce neohrožovat ostatní návštěvníky lesa a nepoškozovat přírodní prostředí v lokalitě.

• Všechny trailové trasy mají určený směr jízdy.

• Jízda v protisměru je zakázána.

• Cyklista musí přizpůsobit rychlost své jízdy svým fyzickým a technickým schopnostem a dovednostem tak, aby při nebezpečných situacích vždy mohl zastavit.

• Je zakázáno zastavovat v zatáčkách a na nepřehledných úsecích trailových tras.

• Předjíždění je možné pouze na přehledných místech, s dostatečným upozorněním předjížděného, kdy nelze ohrozit ostatní účastníky provozu.

• Cyklista, který spadl, musí co nejrychleji uvolnit místo nehody.

• Při jízdě ve skupině dodržujte odstupy ve skupině tak, abyste byli schopni vždy včas zareagovat.

• Jezděte po vnitřní části trailové trasy, a to plynule bez zbytečného vybržďování povrchu trailu.

• Je zakázáno vjíždění do lesního porostu mimo vyznačené trailové trasy.

• Provozovatel nenese odpovědnost za újmu na zdraví, popř. životě návštěvníků způsobenou nedodržením a porušením provozního řádu, nebo v důsledku rizikového chování a přeceněním vlastních schopností a zdravotního stavu.

• Při dojezdu a návratu k obydleným místům musíte vždy zpomalit.

• Vstup osobám pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek je zakázán.

• Konzumace alkoholu, užívání návykových látek a tabákových výrobků jsou všem návštěvníkům trailové trasy v provozní době zakázány.

• Je zakázáno stavět na trailových trasách jakékoliv překážky.

• Platí přísný zákaz jakékoliv úpravy nebo ničení trailových tras.

• V případě zjištění jakéhokoliv poškození trailu informujte správce trailu, v případě nepřípustného chování na trailu nebo závažného porušení provozního řádu volejte městskou policii.


7. Vyloučení z užívání trailových tras

• Uživatel trailových tras je povinen dbát ustanovení provozního řádu a pokynů oprávněných osob provozovatele.

• Při porušení provozního řádu a pokynů oprávněných osob provozovatele může být uživatel trailových tras vyloučen z jejich užívání.

• Uživatel trailových tras je plně odpovědný za škodu, kterou způsobil sám sobě, provozovateli i třetím osobám.

• Dodržování provozního řádu kontroluje a vymáhá správce prostřednictvím oprávněných osob.


8. První pomoc

• Mějte u sebe vždy nabitý mobilní telefon pro přivolání pomoci.

• Všichni účastníci provozu na trailových trasách jsou povinni poskytnout první pomoc zraněnému a v případě potřeby přivolat lékařskou pomoc.


Děkujeme Vám, že dodržujete provozní řád

a přispíváte tak k dobrému jménu trailařů.


zdroj: web města
foto a video: Jan Holan - ZvičinaTV, Královédvorsko
fotky jsou seřazeny opačně - od nejnovějších po ty ze začátku stavby v září.

 
Vaše komentáře

Přečteno 819x
 
04.04.2024 - Výluka traťové koleje je hlášena v úseku Jaroměř - Starkoč - Červený Kostelec ve dnech 12. dubna - 11. května 2024.
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.

Kalendář akcí
25.04.2024 18:00 - 25.04.2024 22:00
NáChodka turnaj v šipkách
25.04.2024 13:00 - 25.04.2024 15:30
Workshop - praktická ukázka malování na sklo
25.04.2024 15:45 - 25.04.2024 16:45
Chůze s trekovými holemi
26.04.2024 18:30 - 26.04.2024 21:30
Country večer s kapelou Dostavník
27.04.2024 18:00 - 27.04.2024 19:00
Stand - Up s Dagmar Ruščákovou