Vyhledej
Jaroměřsko > Sport > atletika

Jakub Grus byl třetí na republikovém finále v desetiboji olympijských vítězů OVOV!

Redakce / 11.09.2017
Druhý zářijový víkend patřil republikovému finále olympijských vítězů, které se již po druhé konalo v Brně. Do jihomoravské metropole se sjelo 640 závodníků, 250 učitelů a 70 olympijských legend, aby společně prožili tři krásné dny naplněné sportem, navazováním nových přátelství i krásných setkání. Děti ročníků 2007 až 2002 soutěžily v 44 osmičlenných družstvech nebo jako jednotlivci, soutěžilo rovněž 50 učitelů.

FOTOGALERIE - Jakub Grus ze ZŠ Podharť získal bronzovou medaili na republikovém finále v desetiboji olympijských vítězů!

Slavnostní zahájení, při kterém děti naběhly na plochu do obrazce pěti olympijských kruhů a učitelé do obrazce 2017, doplnil nástup policistů a vojáků, kteří během finále působili jako vodiči družstev a rozhodčí, nástup olympijských legend, mezi nimiž nastoupila také zlatá olympijská vítězka 89. – letá gymnastka Věra Růžičková. V úvodu pozdravil přítomné předseda Senátu Parlamentu ČR pan Milan Štěch a další hosté. Za zvuku husitského chorálu napochodovala čestná vojenská jednotka se státní vlajkou, zazněla státní hymna a olympijská medailistka Šárka Kašpárková zahájila dvoudenní klání odznaku všestrannosti.

Mezi závodníky bylo také 16 dětí ze Dvora Králové n. L., které reprezentovaly školy Podharť, Schulzovy sady a Strž. Za Podharť nastoupilo družstvo ve složení K. Kubíčková, A. Rutrlová, A. Hermanová, B. Heřmanská, J. Grus, T. Mencl, J. Hanzlíček a J. Kortan. ZŠ Sczhulzovy sady reprezentovali J. Šturmová, A. Sedláčková, B. Síbrová, S. Rajsner, R. Mrkvička, J. Kuhn a ZŠ Strž S. Erbenová a D. Fiedor. Družstvo Podhartě mělo i svého patrona olympionika, byl jím cyklista Karel Kaňka, který prošel s dětmi celým závodem, aby jim fandil.

Závod OVOV se skládá z deseti disciplín, a není to nic jednoduchého. Závodníci absolvují 2 minuty skoků přes švihadlo, sedů lehů, kliků, shybů, dále skok daleký, trojskok, hod medicinbalem i kriketovým míčkem, běh na 60 m a na závěr běh na 1000 m. Kdo chce v závodu uspět, musí po celý rok trénovat. Postup do finále probíhá přes okresní a krajské kolo, odkud postupují nejlepší a další závodníci se doplňují z účastníků korespondenční soutěže. V letošním roce se korespondenční soutěže zúčastnilo 40 000 dětí, takže již samotná účast ve finále je velkým úspěchem. V doprovodném programu se děti setkávají s olympioniky a mohou si vyzkoušet velké množství zajímavých aktivit.

Královédvorské děti bojovaly jako lvi a dosáhly celé řady skvělých úspěchů. Nejvýše dosáhl Jakub Grus, který po dvou čtvrtých místech z předchozích let konečně vybojoval bronzovou medaili. Pro zajímavost na bronzovou medaili musel zaběhnout 60 m za 8,2, skočit do dálky 506 cm, hodit kriketovým míčkem 54,55 m, udělat za 2 minuty 115 sedů lehů, 60 kliků, naskákat přes švihadlo 264 skoků, udělat 77 shybů, hodit medicinbalem 16,90 m, skočit v trojskoku snožmo 7,95 m a zaběhnout 1000 m za 3:24. Výborně soutěžili i ostatní. Kateřina Kubíčková skončila na nepopulárním 4. místě, když ji od 3. místa dělilo 300 bodů, A. Rutrlová a A. Sedláčková skončily ve svých kategoriích na krásném 9. místě, J. Šturmová byla 11., S. Erbenová (mezi 110 závodníky) a J. Kuhn (mezi 70 závodníky) skončili 12., B, Síbrová a R. Mrkvička 18., J. Kortan 35., D. Fiedor byl 44. ze 130 závodníků, J. Hanzlíček 47. ze 70 závodníků, Tomáš Mencl 65. ze 130 závodníků. Družstvo ZŠ Podharť si vybojovalo mezi 44 družstvy výborné 13. místo, k němuž dětem poblahopřál jejich patron Karel Kaňka.

Jakubovi zavěsila medaili na krk olympionička Šárka Kašpárková, pogratulovat mu přišel olympijský vítěz Jiří Dostál a také předseda českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Celá akce se vydařila a nám zůstávají krásné zážitky. již nyní začínáme trénovat na OVOV 2018.

Za královédvorskou výpravu P. Špatenková

Související články
Sokolští atleti absolvovali svoje poslední závody na dráze
Sokol zahájil školní rok úspěchy z krajských i republikových soutěžích v atletice a všestrannosti
Kája Lukášová, Kačka Schreiberová a Nela Glosová vybojovaly pro ZŠ Schulzovy sady medaile z republikového finále OVOV
Malé Sokolky mají krásnou reportáž v České televizi v hlavním vysílacím čase
Máme 2 zlaté medaile z republikového finále Sazka olympijského desetiboje! Podívejte se na videa
Vaše komentáře

Přečteno 1129x