Vyhledej
Jaroměřsko > Služby občanům > Sociální služby

Noc venku není jen o spaní venku. Ve Dvoře Králové již popáté (22. listopadu 2018)

Redakce, / 13.11.2018, Královédvorsko, pecovatelskasluzba.kralovedvorsko.cz
Ve čtvrtek 22. listopadu 2018 se ve Dvoře Králové nad Labem uskuteční již 5. ročník Noci venku, který je vyvrcholením celoročních aktivit. Jedná se o jedinečnou benefiční akci na podporu osob bez domova, jejímž cílem je bořit mýty a předsudky s bezdomovectvím spojené, vybrat trvanlivé potraviny (formou vstupného) určené pro osoby v nouzi a umožnit zažít si noc venku přespáním na veřejném prostranství.
Program začíná v 17 hodin na náměstí Václava Hanky a v Hankově domě ve Dvoře Králové nad Labem a končí druhý den ráno kolem 7. hodiny na stejném místě předáním certifikátů spáčům a společnou teplou snídaní, na kterou jsou zváni spáči, organizátoři, partneři, veřejnost, vedení města, obcí a novináři.

Program (výběr toho nejdůležitějšího)

v sále Hankova domu: 
  • dobrá muzika, drobné odborné vstupy, diskuse,
  • studentský film o problematice bezdomovectví ve Dvoře Králové nad Labem
  • divadelní hra,
  • moderovaná diskuse na téma Není pomoc jako pomoc
  • příběhy osob bez domova
  • výstava fotografií s tématikou bezdomovectví a chudoby; 

ve stanu a na náměstí další aktivity:
  • sebezkušenost
  • canisterapie
  • ukázky první pomoci
  • opékání buřtů atd.
Organizátory 5. ročníku Noci venku ve Dvoře Králové nad Labem jsou již tradičně Pečovatelská služba Města Dvůr Králové nad Labem a městské kulturní zařízení Hankův dům. 
Záštitu nad projektem převzal prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Ing. Jiří Horecký, Ph.D., MBA. 

Akci podpořilo 34 partnerů z řad obcí, organizací, podnikatelů, fyzických osob. 
Do 5. ročníku se mezi jinými subjekty zapojily i základní a střední školy ve Dvoře Králové nad Labem a Trutnově. Některé základní školy se připojují vybíráním potravin mezi sebou, pedagogy a rodiči, v další škole žáci podpoří aktivitu přespáním ve svých třídách, což je mimořádná podpora! 

Potraviny, které se na akci vyberou, putují k lidem bez domova, k lidem v nouzi a dále ve spolupráci s městským úřadem ve Dvoře Králové nad Labem i k rodinám s dětmi. 

Problematika bezdomovectví je aktuální i v menších městech než je Dvůr Králové nad Labem. Proto se již popáté ujímá realizace projektu i Pečovatelská služba Města Dvůr Králové nad Labem, která své služby zaměřuje, kromě péče o seniory a zdravotně postižené, od roku 2010 právě na řešení otázky bezdomovectví. 



Nejprve zakládá azylový Dům Žofie, v roce 2013 také Noclehárnu. Organizace své kroky dlouhodobě směřuje nejenom k samotné pomoci lidem, kteří se nacházejí na okraji společnosti z důvodu chudoby a s tím související ztráty střechy nad hlavou, ale také k boření mýtů a předsudků s touto problematikou spojenou a vytváření reálného obrazu sociálních služeb pomáhající lidem, pro něž se ulice stala nechtěným domovem, nebo jsou bezdomovectvím ohroženi (senioři, osoby se zdravotním postižením, lidé s psychickými poruchami atd.). Akci vnímá jako další krok k vyvolání celospolečenské diskuse a změně pohledu místního společenství na bezdomovectví a hledání východisek ze samotného bezdomovectví.

V České republice se letos koná sedmý ročník, Dvůr Králové nad Labem se účastní popáté. Čtvrtého ročníku Noci venku ve Dvoře Králové nad Labem se zúčastnilo více než 300 účastníků, na ulici přespalo 68 spáčů a vybralo se 1460 ks trvanlivých potravin.

Bližší informace o projektu 
Facebook akce

Mgr. Marcela Hauke
ředitelka Pečovatelské služby Města Dvůr Králové nad Labem

Další články Pečovatelská služba Města Dvůr Králové

Související články
Celkem 56 lidí přespalo dnes na Hankově náměstí ve Dvoře Králové. Počasí benefiční akci Noc venku vyšlo.
Noc venku 2017 - videoreportáž, studentský film a fotogalerie
Noc venku Dvůr Králové nad Labem 2019 - souhrnné video
Vaše komentáře

Přečteno 2504x
 
Kontakt


Pečovatelská služba města Dvůr Králové

Elišky Krásnohorské 2962
544 01  Dvůr Králové nad Labem
Tel.: 604 212 697, 499 329 251
E-mail: hauke@psdvurkralove.cz

Odloučená pracoviště:
Sadová 2755, DKnL
Dům Žofie, Bezručova 1006, DKnL
Kalendář akcí