Vyhledej
Jaroměřsko > Služby občanům > Politika

TOP 09: Královédvorská nemocnice dostane nové operační sály

Redakce, placená inzerce / 18.10.2017
Politici TOP 09 chtějí zachovat nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem a zkvalitnit v ní péči vybudováním operačních sálů. Náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje za TOP 09 Aleš Cabicar, který je zodpovědný za zdravotnictví, odmítá spekulace o možném útlumu nemocnice nebo o tom, že by měla spadat pod jiné zdravotnické zařízení.

FOTOGALERIE - TOP 09: Královédvorská nemocnice dostane nové operační sály

„Nemocnice poskytuje péči nejen obyvatelům Dvora Králové nad Labem a okolních obcí, ale také lidem z regionů, ve kterých se v minulosti omezila nemocniční péče, jako třeba Jaroměřsko či Hořicko. Její místo v krajské síti zdravotnických zařízení je nezastupitelné a zachováme v ní všechny existující obory,“ říká náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Aleš Cabicar.

Ing. Mgr. Miloš Dohnálek, LL.M., starosta obce Hřibojedy (TOP 09)"Naše populace stárne a demografický vývoj předpokládá, že podíl lidí, starších 65 let, vzroste nad hranici 33 procent obyvatel kraje. Investice do nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem jsou tedy prostředky, které slouží přímo našim občanům. Vedení TOP 09 je si vědomo této odpovědnosti a tyto veřejné finance jsou rozhodně účelně vynaložené na zajištění udržitelného rozvoje našeho regionu i našich obcí."

Vedení kraje v nemocnici už připravuje modernizaci operačních sálů. „Jejich současný stav neodpovídá požadavkům moderní chirurgie. Dosud se uvažovalo o nástavbě na nové laboratoře v areálu, ale odborníci to považují kvůli předpokládané ceně přesahující 100 miliónů korun za neefektivní. Ekonomičtější je výstavba plnohodnotných operačních sálů a souvisejícího zázemí přímo v bloku nemocnice. TOP 09 se také kloní k tomuto řešení,“ vysvětluje náměstek hejtmana a předseda krajské organizace TOP 09 Aleš Cabicar a dodává: „Od výstavby nových operačních sálů si slibujeme přímou úsporu investičních nákladů nejméně 35 miliónů korun. Zároveň se tím v dalších letech sníží náklady na provoz, například na vytápění.“ 

Nemocnici nebude nutné ani na přechodnou dobu zavírat. Náměstek za TOP 09 totiž prosazuje výstavbu po etapách, které umožní zachovat provoz nemocnice v potřebném rozsahu. „Pacienti nepocítí žádné nadměrné omezení vzhledem ke každoroční dvouměsíční technické odstávce operačních sálů,“ uvedl Aleš Cabicar.

Petr Hrubý - starosta obce Vítězná (LES)„Podporuji, stejně jako ostatní kolegové starostové, aby tato nemocnice městského typu zůstala zachovaná a funkční. Vítáme snahu Královéhradeckého kraje a TOP 09 o modernizaci zdravotní péče v našem regionu,“ řekl starosta obce Vítězná Petr Hrubý (LES), který kandiduje do Sněmovny na 5. místě krajské volební listiny TOP 09.

Celkem by výstavba v areálu nemocnice měla trvat 6 až 8 měsíců a vedení kraje se na ni nyní snaží získat finance. 

„Kraj se zavázal provést rekonstrukci stávajících operačních sálů, ale bývalé vedení kraje na něj peníze nevyčlenilo. Usiluji nyní o jejich přidělení v souladu s požadavky Dvora Králové nad Labem a starostů okolních obcí,“ říká Aleš Cabicar, který kandiduje do Poslanecké sněmovny na 3. místě krajské kandidátky TOP 09. 

FB TOP 09 Královéhradecký kraj: facebook.com/TOP09.Kralovehradecky.kraj
YouTube TOP 09: youtube.com/user/topvidea



Hradec Králové, 18. října 2017

Související články
Vyjádření senátora Jiřího Hlavatého k informacím o Královédvorské nemocnici, které šíří strana TOP 09
Stanovisko města Dvůr Králové nad Labem k dostavbě operačních sálů v Městské nemocnici, a. s., Dvůr Králové nad Labem
MUDr. Libor Seneta rezignuje na post člena rady města, zastupitelstvo si zvolí 7. prosince nového
S výstavbou operačních sálů ve dvorské nemocnici se počítá. Kraj dal 300 000 Kč na revizi a úpravu projektové dokumentace
Vaše komentáře
Malé doplnění, 21.10.2017 08:52, Reagovat
A ještě mi prosím, vysvětlete, proč představenstvu naší nemocnice ze strany Zdravotního holdingu Královéhradeckého Kraje bylo nařízeno zprovoznit laboratoře už počátkem listopadu, když to minimálně výrazně komplikuje dostavbu sálů v původně podobě, pro kterou už bylo vydáno stavební povolení. Zdravotnický holding řídí Kraj. Měl by tedy být za případná nekvalifikovaná rozhodnutí přímo odpovědný. Víme, že ještě nebylo na zastupitelstvu Kraje ve věci dostavby operačních sálů definitivně rozhodnuto. Proč tedy máme rozjíždět provoz laboratoří? Abychom dostavbu zkomplikovali nebo jí dokonce znemožnili? Pokud si ta rizika uvědomujeme (měli bychom), je ještě na čase přesun stávajících laboratoří do nového objektu pozastavit.
Reakce na přístup TOP 09 ve vztahu k naší nemocnici, 21.10.2017 08:41, Reagovat
"TOP 09 ale musí tuto investici prosadit v zastupitelstvu kraje na další roky, nechte Ing. Aleše Cabicara (TOP 09) připravit podklady tak, aby bylo možné investovat do dalšího rozvoje této nemocnice.
Zdroj: http://www.kralovedvorsko.cz/sluzby-obcanum/politika/top-09-kralovedvorska-nemocnice-dostane-nove-operacni.html
© Královédvorsko.cz"
Na to se nedá nereagovat. Ing. Cabicar navštívil nedávno naši nemocnici spolu s panem hejtmanem. Oba měli příležitost seznámit se s operačními týmy, s prostory nových laboratoří, s místem ve hlavní budově nemocnice, kde se nacházejí stávající operační sály. Chápu, že se v oblasti zdravotnictví oba pánové dostatečně dlouho a intenzivně nepohybují, ale každému rozumnému člověku musí být jasné, že rekonstruovat sál ve stávající budově a zabrat nejméně 3/4 poschodí s tím, že by se mělo stavebně a technicky zasahovat i do jiných pater, je naprostý nesmysl. Za tím si stojím a stát budu. V nemocnici pracuju už přes 20 let a věřte, že rekonstrukcí a stavebních úprav jsem tam zažil dost. Vím tedy, jaká negativa průběh takových akcí přinášejí pro pacienty i zaměstnance. Nezlobte se, ale kdo ví, jaký bordel je spojený s takovými akcemi, nemůže myslet svá tvrzení vážně. Jestliže si není někdo schopen spočítat skutečnou ekonomickou ztrátu a od stolu (Ptám se: "na základě čeho?") prohlásí, že Kraj ušetří 30 - 35 milionů Kč, pak silně pochybuju o jeho odborných kompetencích. Je natolik rozumný, aby domyslel, jaká bude ztráta příjmů od zdravotních pojišťoven, pokud se natolik výrazně nabourá provoz nemocnice? Taková nepromyšlená akce bez přehánění znamená prakticky zánik nemocnice. Nemocnice totiž nepotřebuje nejen prostory a techniku, potřebuje hlavně lidi, na kterých může pevně stát. Takže prosím, přijďte nás, zaměstnance informovat o tom, jak promyšlené řešení pro nás máte, přijďte se komplexně seznámit se skutečným stavem věci. A konečně si uvědomte, jak chcete zdravotnickému personálu celou věc vysvětlit. Podívejte se, prosím, na včerejší reportáž z Událostí v regionech a informujte o věci pravdivě. A ještě jedna prosba na závěr - neargumentujte už tím, že jen chcete předložit alternativní variantu. Pokud by to tak bylo, neinformovala by nás TOP 09 o přestavbě sálů ve stávající hlavní budově jako o hotové věci.
Reakce starosty obce Hřibojedy, 20.10.2017 17:18, Reagovat
Jako starosta obce vnímám zajištění dostupné péče pro naše "lidičky" z vesnice citlivěji, než možná někteří mobilnější občané měst. Populace stárne (podle ČSÚ bude v našem kraji občanů věku 65+ přes 30 %, dnes je to "jen" 17,6 %). Nemocnice městského typu budou mít svůj význam. Kraj tak investoval 30 mil. do nových laboratoří sloužících nejen nemocnici, ale i ambulantní péči nebo nové poliklinice. Ve svých prioritách má i výstavbu nových sálů a nechme na odbornících, zda je lepší řešení nové vestavba a propojení stávajících provozů, nebo zcela nová stavba na zelené louce (na budově laboratoří). Zjevně se někteří aktéři (mj. STAN) vytvořil z nemocnice politické téma a získat voliče, přestože tuto nemocnici nikdo nechce rušit. Jako starostovi obce mi třeba vadí, že naši občané nebudou mít u svých potomků napsáno místo narození Dvůr Králové nad Labem. Pan Řípa připravuje výstavbu nového výrobního areálu a počítá se s přílivem pracovníků i nových obyvatel města či okolních obcí, další důvod mít solidní zdravotnické zařízení. Tyto důvody krajská TOPka dle vyjádření náměstka pro zdravotnictví Ing. Aleše Cabicara vnímá a respektuje. Ponechme tak bez jakýchkoliv emocí pracovat odborníky na studii proveditelnosti, provozu a ekonomických rozborech. Není to TOP 09, které nepodporuje rozvoj a investice do této nemocnice. Kraj hospodaří s rozpočtem roku 2017 a kdo jej připravoval? Bývalé vedení kraje složené z ČSSD a KSČM, které tyto finanční prostředky na výstavbu sálů při schvalování rozpočtu v roce 2016 na letošní neschválilo a neumožnilo již tyto stály stavět. Nikoliv TOP 09!!! TOP 09 ale musí tuto investici prosadit v zastupitelstvu kraje na další roky, nechte Ing. Aleše Cabicara (TOP 09) připravit podklady tak, aby bylo možné investovat do dalšího rozvoje této nemocnice.
Hezký víkend.
Ing. Mgr. Miloš Dohnálek, LL.M.
starosta obce Hřibojedy (TOP 09)
TOP 09 opět volit budu , 20.10.2017 15:16, Reagovat
Rád bych podotkl, že téma naší nemocnice k nadcházejícím volbám nepatří, to je záležitost, která se týká voleb zejména krajských.

Kolegové z volebního štábu TOP 09 zřejmě chtěli nějak reagovat na populistickou reklamu Starostů a nezávislých (STAN) - plachty na plotech se starostou Miletína, který si vybral jako nosné téma naši nemocnici...

město - TOP 09 je stabilním koaličním partnerem ve stávajícím vedení města Dvůr Králové nad Labem a příspívá k jeho rozvoji. Fandím novému vedení města a myslím, že za poslední 3 roky se toho povedlo více, než za 10 let předtím.

kraj - TOP 09 je stabilním koaličním partnerem i ve vedení Královéhradeckého kraje. Je fajn, že kraj řeší nové operační sály v naší nemocnici. To známená, že se s naší nemocnicí počítá i budoucnu.

V těchto volbách jde o zachování demokracie v našem státě a zachování národní identity uvnitř i navenek (min. v rámci Evropské unie).

Příjemný víkend. Emil Kudrnovský
Re: TOP 09 opět volit budu pozorovatel, 21.10.2017 16:05, Reagovat
Město - TOPka není stabilní partner a vy jste toho jasný přiklad, vzdal jste se mandátu! Stejně se pletete i s tím, že se za poslední 3 roky něco povedlo. Je vidět, že tu nežijete. A vůbec největší omyl je, že krajská TOPka chce modernizaci naší nemocnice. PROBUĎTE SE!
TOPku NE!Dvorák, 19.10.2017 10:00, Reagovat
Spíš platí za a) i za b). Pokud někomu na naší nemocnici záleží, určitě topku volit nemohou. Zarážející je, že si jejich banner na svou ordinaci dal dokonce jeden místní zubař a bývalý zastupitel. Nechápu, jak může být topka stále ještě v městské koalici.
Reakce na přístup TOP 09 ve vztahu k naší nemocnici, 18.10.2017 17:46, Reagovat
Že já čtu ty předvolební bláboly. Do ruky se mi dnes dostal materiál TOP 09, kompletně zaměřený na naši nemocnici. Od předsedy královéhradecké organizace, Ing. Aleše Cabicara, toho času krajského radního pro oblast zdravotnictví, se dozvídám, že je u nás v nemocnici všechno OK. Tak co si dělám starosti. Ale trochu ve mně vrtá červíček a jak tak zkoumám předmětný materiál, postrádám informace o tom, kdo, za jakých podmínek a za jak dlouho navrhnul rekonstrukci stávajících sálů, o které lze minimálně vézt oprávněné pochybnosti. Materiál neuvádí, jak bylo naloženo s vyjádřením vedení naší nemocnice, potažmo Města, které uvádí vážné nedostatky (za jeden měsíc od stolu zpracované) studie (projektu), která by měla být dokladem toho, že lze operační sály rekonstruovat ve stávající budově. Předvolební "uklidňovací" plátek se nezmiňuje o desítkách milionů korun ztráty příjmů od zdravotních pojišťoven v případě několikaměsíčního přerušení operativy v nemocnici. Neuvádí, co by značná část zaměstnanců naší nemocnice dělala po dobu několikaměsíční odstávky provozu jejich oddělení. Nezmiňuje se o diskomfortu, který by rekonstrukce sálů a výstavba jejich příslušenství přinesla pacientům a zaměstnancům ostatních oddělení (hluk, prach...). Předvolební blábol nezmiňuje, že stavba za provozu laboratoří se jednoduše komplikuje. Laboratoře jsou nuceny přesunout se do nového objektu, ačkoliv by bylo vhodné počkat na rozhodnutí o plánované přístavbě operačních sálů v původní variantě - tedy v dalším patře nad objektem nových laboratoří. Blábol blábolá, že nemocnice byla v roce 2013 z rozpočtu Kraje podpořena částkou 18 milionů Kč, ale neuvádí, že jsou k dispozici i čísla novější (10,3 mil. Kč v roce 2014 a 11 mil. Kč v roce 2016). Hold 18 milionů přece jenom vypadá předvolebně lépe. Proč materiál nezmiňuje vyrovnávací platby do ostatních nemocnic? Ať si každý ověří, v jaké byly a jsou výši - http://www.zhkhk.cz
Sorry jako, ale strana, potažmo její kandidát, který buď: a) nemá dostatečné kompetence pro řízení zdravotnictví, nebo b) cíleně jedná v cizím zájmu proti zájmům pacientů a zaměstnanců naší nemocnice, nemá a nikdy nemůže mít můj hlas. Myslím, že kdo to myslí s naší nemocnicí dobře, TOP 09 prostě volit nemůže.

Přečteno 1881x