Vyhledej
Jaroměřsko > Služby občanům > Politika

Programové prohlášení nového vedení Královéhradeckého kraje

Redakce / 3.01.2017, KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ
Do 6 týdnů od konání ustavujícího zastupitelstva slíbilo nové vedení kraje sepsat a zveřejnit programové prohlášení na roky 2016-2020. Před vánoci bylo programové prohlášení, které vychází z koaliční smlouvy, zveřejněno na webu kraje. Mezi konkrétní cíle patří například splatit dosavadní starší dluhy kraje ve výši zhruba 450 milionů korun a doplatit zbývající částku asi 380 milionů korun za současné sídlo krajského úřadu tak, aby bylo v majetku kraje.

Jak je uvedeno na webu kraje, mezi priority uvedené v Programovém prohlášení Rady Královéhradeckého kraje na roky 2016–2020 patří modernizace Oblastní nemocnice Náchod, stabilizace zdravotnického personálu, rekonstrukce krajských silnic, zajištění důvěryhodných tendrů na veřejnou dopravu i pomoc při modernizaci dopravní infrastruktury, která nespadá výlučně pod krajskou správu. Dále se mezi prioritami nachází podpora průmyslových zón, ať už končící Vrchlabí-jih a začínající II. etapy Solnice-Kvasiny, rekonstrukce domovů pro seniory a pomoc při výstavbě hospice v Hradci Králové. 

Mezi hlavními prioritami tak chybí například školství, kde se přitom očekávají změny související s malou obsazeností středních škol, které jsou příspěvkovými ogranizacemi kraje. Jak uvedla v programovém prohlášení náměstkyně Berdychová, odpovědná za oblast školství, i přes dříve provedená opatření stále přebývá nabídka středoškolského vzdělávání. Podle odhadů se v budoucnu již nepodaří naplnit 25 % volných míst na středních školách. Jediným kritériem změny by však dle ní neměla být pouze ekonomika a velikost škol, ale především zlepšení kvality vzdělávání. "Nejen studenty, ale i učitele by měla výuka bavit. Hlavní roli musí sehrát i ředitel školy, který by měl využít své pozice a postarat se o dobré manažerské řízení školy." Nezastupitelnou součástí vzdělávání dle pan Berdychové zůstanou školy speciální, posílit však musí školská poradenská zařízení. 

Jejím cílem je také zajistit pro kraj tlumočníka do české znakové řeči.

U regionálního rozvoje bude jedním z cílů větší využití potenciálů cestovního ruchu v regionu. Pan radní Hečko, odpovědný za regionální rozvoj v prohlášení uvedl, že pro lepší využití potenciálu cestovního ruchu v rámci ekonomiky jednotlivých oblastí v Královéhradeckém kraji bude nezbytné posílit investice do marketingu regionu. 

V sociální oblasti se plánují investice i v těsné blízkosti našeho regionu: chystá se rekonstrukce Domova důchodců Černožice, hlavního objektu v Barevných domkách Hajnice a Domova důchodců Pilníkov. Vladimír Derner zároveň slibuje podporu zkrácených nebo sdílených úvazků pro ženy v krajských institucích, včetně práce z domu. Oridnám a seniorům chce nabídnout v krajských institucích zvýhodněné ceny volnočasových aktivit.

Nové vedení však nevstupuje do snadné pozice. Dle projektu Hodnocení krajů občanského sdružení Oživení, kdy bylo v roce 2016 provedeno hodnocení krajů ČR na základě 10 aspektů, má nové vedení před sebou hodně práce zejména v oblasti mediální politiky (neexistuje redakční rada jako dohledový orgán zastupitelstva pro provoz médií, chybí interní předpis pro tvorbu obsahu provozovaných médií apod.), ale velké nedostatky byly shledány také v v hospodaření s majetkem a smlouvách. Mezi nejslabší stránky vedení kraje patří také etika a střet zájmů. Více se dočtete zde

Kateřina Sekyrková

Zdroj: www.kr-kralovehradecky.cz, www.oziveni.cz

Související články
Ustavující nové zastupitelstvo kraje by se mohlo konat na začátku listopadu. Seznamte se s novými zastupiteli.
Pět stran v hradeckém kraji má dohodu o koalici, vítězné ANO v koalici není
Koaliční dohoda v Královéhradeckém kraji je podepsána. Programové prohlášení bude až v prosinci.
Představujeme nové vedení kraje. Vzhledem ke vzniklé pětikoalici máme nově 4 náměstky hejtmana.
Vaše komentáře

Přečteno 1335x