Vyhledej
Jaroměřsko > Služby občanům > Politika

Politická strana ODA miliardáře Sehnala odkopla kandidátku do Senátu Blanku Horákovou

Redakce / 1.03.2018, KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ
Po té, co galeristka Blanka Horáková neuspěla v senátorských volbách na Trutnovsku, se k ní a nejen k ní strana ODA zachovala doslova jako macecha z pohádky o Popelce. Nedodržuje žádné předvolební dohody a odmítá proplatit náklady na volební kampaň. Protože se nás to také dotklo, rozhodli jsme se paní Horákovou požádat o rozhovor.

Paní Horáková, jak byla nastavena spolupráce mezi Vámi a stranou ODA? Za jakých podmínek jste přijala kandidaturu?

Samozřejmě, že se mi líbila strana jako taková a její program. Co se praktického provozu týče, tak od počátku bylo řečeno, že veškeré volební náklady budou stranou ODA proplaceny. Pan Sehnal chtěl, abych se podílela na kampani alespoň vložením kauce 20 000 Kč na senátorské volby. Což jsem samozřejmě splnila a vložila na jejich transparentní účet. Kandidáti jiných stran, co vím, tak tuto sumu neplatili a investovala to do nich jejich strana. V kampani si pak ale ODA dělala prakticky, co chtěla. Návrhy, kde by mohly být billboardy a další propagace, jsem dávala, protože tento region znám, ale ne vždy se toto setkalo s úspěchem. Připadá mi to nyní, s odstupem času, jako bych byla jen loutkou - jen jako reklamou strany ODA.

A jak se mělo provádět vyúčtování?

Bylo mi předem řečeno, co všechno je potřeba, co mám udělat tady v regionu, protože to bude levnější, než kdyby tyto služby nechávala ODA tvořit v Praze. A že si mám zařídit transparentní účet, tak jsem ho založila. Ale pak zase, že se nebude využívat, že si nechají na mou kampaň ten svůj transparentní účet, že si mám nechat vytvořit webové stránky na jméno Blankahorakova.cz, ale IT specialistovi fakturu neproplatili. Že se mám nechat v Trutnově vyfotit na tiskoviny a reklamu, tato faktura fotografce také nebyla proplacena, atd.
Trutnovského rodáka - fotografa - jsem požádala, aby vybral nejlepší fotografii Krkonoš a poslal ji v co nejlepším rozlišení do ODA, aby opravili tiskoviny, jelikož na ně dali Alpy! To nepochopíte, kandidatura na Senátorku PČR a politická strana dělá takové chyby. Dále jsem musela jet pro tiskoviny do Prahy v průběhu vánočních svátků s tím, že je mám nechat roznést na poštách a doklady napsat na ODA (nadiktovali mi adresu, IČO), zaplatit toto v hotovosti a ta mi bude proplacena. A také se tak nestalo. Toto jsou všechno částky, které měly jít - a sama ODA si to tak nastavila - právě za ní. Ovšem nic z toho se neděje.

A jaké byly vaše náklady na volby?
Sama jsem do kampaně investovala přes 70 000 Kč na polepy menších plakátů po všech vesničkách v regionu, do hostesek a lidí kolem, kteří pomáhali a jezdili po městech a představovali mne jako kandidátku do Senátu. Prostě byli všude tam, kde já nemohla být. Byly Vánoce, svátky a málo času. No a já, jakožto kandidátka za neznámou stranu, jsem celou kampaň měla velmi těžkou, jelikož podpora členů ani nemohla být. Na Trutnovsku je jich asi 5 dohromady. Reklamní podbarvení celého webu Idnes.cz platila sama ODA.

Osobní zkušenost redakceMy sami (redakce portálů ZvičinaTV.cz a Královédvorsko.cz) jsme pořádali předvolební debaty Pod obry v Hostinném, kde bylo stanoveno, že částka za účast každého z 5ti kandidátů je stanovena na 2500 Kč, což jsou náklady na technické zabezpečení živého přenosu a moderátora. Někteří z kandidátů zaplatili na místě, jiným byla vystavena faktura, kterou jejich strany proplatili následně. ODA se však k úhradě dlouho neměla a až dnes přišel e-mail od manažera strana pana Čížka, že na debatu neexistuje žádná stranická objednávka a že se fakturou dále NEBUDE ZABÝVAT. To že v e-mailu krajského manažera strany jsou e-maily s podmínkami účasti na debatě, že jsme mu přeposlali e-mail od paní Horákové, že se strana na jednání krajské organizace rozhodla, že by se debaty zúčastnit měla (a tedy následně zúčastnila). To mu jako korektní objednávka nestačí. Prostě se rozhodl to nezaplatit. Dle informací krajského manažera strany nejsme jediní, ke komu se takto pan Čížek zachoval a i on spolupráci se stranou ODA ukončil - jako najatý zaměstnanec dal výpověď.

A jaká je nyní situace?

Účtenky a faktury v hodně několika desítek tisíc korun jsem odevzdala straně ODA a domnívala se, že dojdou peníze.

Ale nedošly

Ne nedošly a obávám se, že v té straně již není nikdo, kdo by plánoval ty peníze poslat.

Dle čeho soudíte?

 Když jsem je v rozhořčení požádala, ať mi alespoň doklady vrátili, abych si je mohla zahrnout do svého účetnictví, tak mi bylo řečeno, že mi je nevrátí a že to bude evidováno jako sponzorský dar straně! Když jsem se zeptala pana Čížka, kde ty peníze jsou, že musí být v přebytku v pokladně nebo tedy v jeho kapse, začal mi vyhrožovat žalobou za pomluvu a mluvil o tom, že na mě vysoudí minimálně sto tisíc korun a omluvu. V tuto chvíli jsem se roztřásla a zdravotně se mi neudělalo vůbec dobře. Ještě jsem požádala pana Sehnala, aby tuto situaci vyřešil, odpověděl mi, že se pan Čížek obává, že chci pana Sehnala okrást. Opravdu nevím, jak na toto přišel, navíc v této kampani. Asi nejsem ten správný „zloděj“, nemám školu od jistých lidí, protože vůbec nechápu, jak by to bylo možné. Od této doby jsem přestala s ODA komunikovat a předala plnou moc panu Pavlu Endrštovi, který vše vyřizuje za mne. Na to již nemám dál síly.

Bavili jste se na počátku o tom, že byste si měla celou kampaň, nebo její část sama platit?

Ne, nebavili. Nikdy se však nic takového neřešilo! Bavili jsme se pouze o kauci, kterou jsem zaplatila.

Jak tuto nepříjemnou situaci zvládáte? Po telefonu se váš hlas zdál dost roztřesený.

To mi byla zrovna zima, ale naštvaná jsem samozřejmě taky. Ano, je to velmi nepříjemné, dotýká se to mého podnikání, vztahů zde v regionu. Strana ODA a tedy i já zde dlužíme mnoho tisíc korun. Patrně mi nezbude nic jiného, než to celé zaplatit ze svého. Vážně nevím.

Jaký dojem na vás dělá pan Jaroslav Čížek - manažer strany?

Já ani vlastně nevím, jestli je pan Čížek manažerem strany či co konkrétně dělá nebo nedělá. Byl určen panem Pavlem Sehnalem, že má vše vyřizovat, že se na něho mám se vším obrátit a že vše zařídí, vyřídí atd. Je mu všechno jedno a lidem se doslova vysmívá. Já už na jednání s ním nemám nervy a přiznávám, že jsem tuto nepříjemnou "práci" přehodila na svého dobrého kolegu.

A jak funguje celá strana ODA? Za ten půlrok jste do toho měla možnost proniknout?

Jsem v ODA prakticky od doby, kdy byly vyhlášené doplňovací volby do Senátu PČR. Měla jsem možnost se vidět s panem Sehnalem někdy před parlamentními volbami. Potkali jsme se na běžkách, kdy pan Sehnal je ve stejném sportovním klubu jako můj kolega Endršt. Bavili jsme se i o volbách, kdy jsem mu říkala, že neúspěch v našem regionu je způsoben hlavně tím, že na kandidátce nebyla žádná jména z Trutnovska. Lidé jsou tu patrioti a hrdí na tento kraj a nebudou volit někoho z Prahy. Načež byly vyhlášeny doplňujících volby do Senátu, kde jsem zvažovala kandidaturu. On se toho během chvilky chytil a hned volal. Tak si tak říkám, že asi jen proto, že by se jim hodil někdo za ODA v Senátu - taková reklama. Podle mne ta strana vůbec nefunguje. Takřka všichni lidé, se kterými jsem se tam potkala, tak už tam nejsou. Všichni se vyměnili. Když se podíváte na fotografie z nedávného náborového "kongresu" strany, tak je tam jen pár zaměstnanců pana Sehnala. Pan Sehnal si patrně umanul, že jako podnikatel by měl mít stranu stejně jako pan Babiš, no tak si ji pořídil. On to patrně bere vážně, ale jen jako „One man show“ - sám pro sebe.

Děkuji za rozhovor.

Jan Holan

Související články
Beseda senátorských kandidátů POD OBRY - záznam živého přenosu
Debata pod obry představila nejen kandidáty, ale i práci senátorů. V článku jsou časy, kdy a o čem se mluvilo. V záznamu se můžete posunout na témata, která vás zajímají.
Výsledky senátních doplňovacích voleb na Královédvorsku
Vaše komentáře

Přečteno 1411x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Kalendář akcí
29.03.2024 09:00 - 1.04.2024 17:00
Velikonoce na pevnosti 2024
29.03.2024 18:30 - 29.03.2024 21:30
Taneční večer s živou hudbou - Revival
31.03.2024 16:30 - 31.03.2024 18:00
Kino - Trollové 3
31.03.2024 19:00 - 31.03.2024 20:30
Kino - Kočka a pes: Šílené dobrodružství