Vyhledej
Jaroměřsko > Služby občanům > Politika

Náchod si postaví staronové lázně - podívejte se na videoreportáž

Redakce / 25.03.2018, Náchodsko a Broumovsko
Náchodské lázeňství bylo v sobotu 24. března po více než 20 letech znovu vzkříšeno. Stalo se tak symbolicky slavnostním poklepáním na základní kámen malých lázní. Oficiálně tak začala jejich výstavba.

Akce se konala za účasti vedení města a mnoha vzácných hostů. Celý projekt je koncipován tak, že bude vystavěna replika původního objektu a vybudována k tomu nová lázeňská kolonáda s prameníky minerální vody a vodními prvky. Lázeňská kolonáda bude obsahovat celkem tři prameníky, každý se čtyřmi výtoky pro stáčení do lahví. U kolonády je navrženo zimní pítko a odpočinkový prostor s dekorativním vodním prvkem.


Zhotovitelem stavby za více než 22 mil. Kč je firma GREEN PROJECT, s.r.o., Průhonice. V přízemí budovy se počítá s provozem bistra a kavárny, v 1. patře pak vznikne expozice.

Symbolem malých lázní na základním kameni je mušle, která je zároveň i symbolem vzkříšení.

Předpokládaným termínem dokončení je přelom září a října letošního roku. Nyní město chystá velkou anketu k pojmenování minerálních vod. Prameny své názvy už mají a to Běla a Jan, teď tak už jen zbývá pojmenovat samotné minerálky.

V průběhu slavnostního poklepání na základní kámen malých lázní se hovořilo i o těch původních. Informace o stavu celé věci přítomným sdělil Tomáš Šubert, který za nového vlastníka původních lázní firmu IDA Spamed, s.r.o. v Náchodě jedná. V následujících dnech by mělo dojít k zabezpečení celého areálu a v horizontu dvou až třech měsíců by pak mělo dojít ke zbourání starých lázní. Optimistické vyhlídky pak hovoří o tom, že do třech let by měly na místě původních budov vzniknout lázeňské objekty nové. Také uvedl, že původní prameník by měl sloužit veřejnosti přibližně na konci srpna letošního roku.

Roman Florian

FOTOGALERIE - Náchod si postaví staronové lázně

Související články
AKTUALIZOVÁNO: CHLAPEC JE V POŘÁDKU! Policie žádá veřejnost o pomoc při pátrání po třináctiletém chlapci z Hronova na Náchodsku, který odjel autem rodičů.
Autobusy Regiojet na trase z Prahy na Trutnovsko i Náchodsko končí
Vaše komentáře

Přečteno 219x