Vyhledej
Jaroměřsko > Služby občanům > Bezpečnost

3. stupeň lavinového nebezpečí v Krkonoších (od 1. 2. 2023)

Redakce / 2.02.2023, Trutnovsko a Úpicko
Horská služba v souvislosti s meteorologickou situací a vývojem počasí v posledních dnech doporučuje všem turistům, aby pro pohyb po horách využívali výlučně cesty opatřené tyčovým značením. Při pohybu ve volném terénu na lavinových svazích hrozí 3. stupeň lavinového nebezpečí z pětistupňové škály.

Prakticky to znamená, že na mnoha strmých svazích, uvedených v lavinové předpovědi, je sněhová pokrývka málo stabilní a stačí malé dodatečné zatížení, aby mohlo dojít k uvolnění lavin.

Za posledních 24 hodin napadlo 20 cm a za posledních 48 hodin celkem 40 cm nového sněhu v kombinaci se silným západním až severozápadním větrem. Nová sněhová pokrývka a silný vítr znepříjemnil i cestu řidičů nejen do horských středisek v Krkonoších, ale i v nižších polohách. Nesjízdná byla ve středu 1. února večer část silnice z Výšinky do Trutnova.

Aktuální obslouženost silnic v Královéhradeckém kraji je k dispozici zde

Na hřebenech Krkonoš leží 70 – 120 cm sněhu.Více sněhu je uloženo na závětrných svazích (SV až J) v odtrhových zónách a ve žlabech. Nejvíce jej aktuálně leží u Labské boudy (129 cm), Sněžka hlásí 83 cm. Aktuální výši sněhové pokrývky můžete sledovat zde

Vyhlášený lavinový stupeň nemá vliv na bezpečnost návštěvníků lyžujících v lyžařských areálech, protože v našich podmínkách není žádná ze sjezdových tratí ohrožena pádem laviny, tak jako to je časté například v Rakousku, Itálii a dalších alpských zemích.

Lavinovou předpověď můžete sledovat na webu Horské služby

Frekventanti Základní školy Horské služby, která probíhá tento týden na Dvoračkách, se v rámci výcviku účastnili a sami prováděli lavinová měření, tvorbu grafů sněhové pokrývky a vyhodnocování stupně lavinového nebezpečí. V praxi si ověřili na rychlých testech, jak vysokou míru rizika při pohybu na lavinových svazích právě vyhlášený 3. stupeň lavinového nebezpečí představuje. V přiloženém video je ukázka tzv. kluzného bloku.

Kluzný blok (tzv. rutschblok) uvolněn při najetí lyžaře na blok je nestabilní. Sněhová deska se uvolnila na rozhraní vrstev staré a nové sněhové pokrývky a částečně pod krustou v hranatozrnitém sněhu. 

Zdroj: Horská služba



 
Vaše komentáře

Přečteno 126x