Vyhledej
Jaroměřsko > Názory/fotky/videa > Jan Bém

Jak se to má se stavbou v Čechově ulici čp. 1662?

Redakce / 12.07.2019, Dvůr Králové nad Labem
V minulém článku jsem avizoval, že měla dne 17. června 2019 proběhnout kontrolní prohlídka stavby v domě čp.1662 v Čechově ulici ve Dvoře Králové, kde bylo podezření na další "černou stavbu" ve městě.

FOTOGALERIE - Jak se to má se stavbou v Čechově ulici čp. 1662?

K této prohlídce jsem byl přizván stavebním úřadem společně se sousedem z vedlejšího domu. Prohlídka samotné stavby nám bohužel nebyla umožněna. Nicméně samotná kontrola úřednicí stavebního odboru proběhla a o jejím závěru jsem byl písemně vyrozuměn. V závěru zápisu je konstatováno, že prováděné rekonstrukční práce vedou ke změně užívání části stavby, a tudíž měly být minimálně ohlášeny. Obavy sousedů se tedy částečně potvrdily. Po kontrolní prohlídce došlo ze strany vlastníků nemovitosti k přerušení stavební činnosti. Došlo k rozebrání a odvozu lešení z celé stavby a zbytných stavebních materiálů.  

Srovnání fotekZ přiložených fotografií je patrné, že dům nikdy nebyl obytným domem, ale byla zde výroba - litografie, kamenotiskárna. Později zde sídlila soukromá firma vyrábějící vánoční ozdoby. Firma prodejem svého podílu na nemovitosti ukončila svoji činnost. Pro změnu užívání na bydlení je tedy potřeba důkladnější stavební řízení a také vyřešení parkovacích míst pro nové rezidenty. 
redakce

Dne 1. 7. 2019 jsme se společně s již výše zmíněným sousedem sešli se spoluvlastníkem zmíněné nemovitosti. Na společné schůzce nám byl představen původní záměr využití nemovitosti. V rámci charitativního projektu měla být určena ohroženým osobám, které mají zájem svou nepříznivou situaci řešit, např. ženy s dětmi, které pobývají v azylovém domě, osoby v seniorském věku, které nepotřebují péči druhé osoby, zletilé osoby po odchodu z dětských domovů. Tento záměr měl být podpořen dotací z výzvy IROP "Sociální bydlení" Ministerstva pro místní rozvoj. Jelikož byly podmínky této výzvy ministerstvem několikrát změněny, rozhodli se vlastníci nemovitosti od tohoto plánu zcela ustoupit. Nemovitost se rozhodli přizpůsobit klasickému rezidenčnímu bydlení, což znamená vybudování nových, hezkých bytů v našem městě. Aktuálně také probíhá jednání vlastníků nemovitosti s naší nemocnicí a některé z bytů budou možná uvolněny pro nové lékaře, kteří se do našeho města budou stěhovat.   

Pan spolumajitel nám sdělil, že po dopracování nové projektové dokumentace (odpovídající novému záměru rezidenčního bydlení) podají žádost o stavební povolení. Po všech jednáních věřím, že svému slovu dostojí. Všichni sousedé budou účastníky řízení a budou se moci se stavbou seznámit i vyjádřit k navrhovaným úpravám. Po dokončení projektu podle nových parametrů budou všechny byty uvolněny k pronájmu.  

Na závěr chci poděkovat všímavým sousedům o dění kolem sebe. Majitelům přeji úspěšné dokončení představeného záměru přestavby nemovitosti.

Jan Bém

zastupitel 

Související články
Nikdo na městském úřadu neví, co se zde staví
Vaše komentáře
Ve zkratce, 13.07.2019 14:29, Reagovat
Takže další černá stavba v DKnL, která asi dostane dodatečné stavební povolení. Chce se mi z toho zvracet!

Přečteno 2400x