Vyhledej
Jaroměřsko > Sport > ZIMNÍ PŘÍLOHA > lyže a sněžnice

Skibusy do českých a moravských hor 2012/2013

anonymně, Jan Košťálek / 15.02.2013, Aktualizováno
V letošní zimní sezóně 2012/2013 se opět můžete i s lyžemi dopravit do vašich oblíbených hor. Z českých i moravských měst vyjíždějí desítky skibusů a vlaků, které vás pohodlně dopraví ke sjezdovce či běžecké stopě. Díky nim už nebudete muset řešit, kde zaparkujete v zimních střediscích auto, a budete si moci bezstarostně užívat zimních sportů. V tomto článku vám poradíme, jak se dostat do našich nejoblíbenějších lyžařských destinací.

Jizerské hory

Ještěd

Z města Liberec se na Ještěd dostanete tramvají č.3. Konečná stanice tramvaje (Horní Hanychov) je pouhých 100m od nástupu na lanovku Skalka. Cesta trvá zhruba 15 min. Jízdní řády MHDLib zde.

Bedřichov

Ski areál Bedřichov je dostupný autobusy městské hromadné dopravy z Jablonce nad Nisou i linkovými autobusy z Liberce. Z Liberce se dostanete do Bedřichova za 35 minut. Přesný jízdní řád najdete zde.

Z Jablonce nad Nisou se dostanete do Bedřichova přibližně za půl hodiny. Přesný jízdní řád najdete zde.

Na Tanvaldský Špičák vlakem

Z Liberce a Jablonce nad Nisou se můžete vypravit na Tanvaldský Špičák osobním vlakem. Nejprve pojedete do obce Smržovka, kde přestoupíte na další spoj. Železniční zastávka Tanvaldský Špičák je od sjezdovky vzdálená asi 500 m.

Spojení Liberec -Harrachov

Možnost je také dojet z Liberce do Harrachova vlakem, bez přestupu za 1,5hod. Pozor však, harrachovská vlaková stanice je mimo centrum, avšak pro běžkaře je to pozitivnější - na běžecké tratě je to cca 300m. Z Kořenova jezdí vlakové spojení do polských Jakuszyc.


Krkonoše

Harrachov

Lyžařské středisko v Harrachově je cílem několika linek skibusů. První trasa vede z Hradce Králové přes Hořice, L. Bělohrad, Novou Paku a Jilemnici. Druhá trasa začíná v Jičíně a pokračuje přes Valdice, Železnici, Lomnici n. P. a Semily. Další linka nabírá lyžaře z Mladé Boleslavi, Kosmonos, Mnichova Hradiště, Turnova, Železného Brodu a Tanvaldu. Skibus vyjíždějící z České Lípy dále staví v Mimoni, Jablonném v Pod., v Liberci a Jablonci n. N. Jedna z linek zajíždí dokonce i za hranice a nabírá tak i zahraniční lyžaře. Ta začíná v Rumburku a pokračuje přes Varnsdorf, Zittau, Hrádek n. N. Poslední skibus jede z Prahy – Černého mostu.

Skibusy budou jezdit pravidelně ve středu a o víkendech. Podle sněhových podmínek a zájmu lyžařů budou skibusy možná jezdit i v jiných termínech. Vždy je nutná rezervace, právě podle počtu rezervovaných míst se skibusy budou vypravovat i v jiné dny. Informace o rezervaci míst najdete zde, jízdní řády najdete zde. 

Skibus po Harrachově a spoj do Jakuszyc, jízdní řády a plánek zde.

Špindlerův Mlýn

Do Špindlerova Mlýna jezdí denně skibus z Prahy- Černý Most a zpět. Odjezd 6:40 Praha a v 16:40 zpět ze Špindlu. Další zastávky Mladá Boleslav, Sobotka, Jičín, Nová Paka a Vrchlabí. Každé úterý a čtvrtek získáte slevu na skipas. Více informací ke skibusu zde.

V okolí Špindlerova Mlýna budou od 22.12. do 17.3. jezdit tři skibusy zadarmo: jezdí mezi stanicemi Horal, Medvědín, Hromovka a Labská, vždy přes centrum. Za poplatek se budete moci svézt ze Špindlerova Mlýna na Špindlerovu boudu. Jízdní řády a mapku najdete zde.

Pec pod Sněžkou

Do vyhledávaného střediska v Peci pod Sněžkou jezdí skibus od 25. 12. do 17.3. Vyjíždí z Trutnova a jeho cesta vede přes Svobodu nad Úpou, Horní Maršov a Dolní Malou Úpu. Dále je možné se do Pece pod Sněžkou dostat kombinací vlaku a autobusu. Vlak vyjíždí z Hradce Králové a jede přes Jaroměř, Českou Skalici do Trutnova. Zde přestoupíte na autobus a pokračujete přes Skiport Velká Úpa do Skiareálu SkiPec – Javor. Spoje jsou v provozu v sobotu a neděli od 7.1. do 25.3.2012. Jízdní řády naleznete na stránkách skiareálu zde nebo zde. Důležité informace jsou na tomto odkazu.

Herlíkovice

Do skiareálu v Herlíkovicích jezdí velké množství skibusů. Z Prahy z Černého Mostu vyráží skibusy na denní lyžování, a to každý den. Dále jezdí skibusy do Herlíkovic na sobotní denní lyžování z Benešova, Divišova, Hradce Králové, Pardubic,Radotína,a Vlašimi, každý den potom z Jičína, Mladé Boleslavy a Poděbrad.

Na večerní lyžování se můžete svézt v pátek z Chlumce nad Cidlinou, a ve středu z Jičína, Mladé Boleslavy, Radotína a v sobotu z Poděbrad. Z Prahy na večerní jede skibus ve středu a sobotu. Rezervace, jízdní řády, ceny a další informace najdete na internetové stránce www.snowhill.cz.

Sjezdovky Šachty a Kamenec

Tyto skiareály se nachází u obce Vysoké nad Jizerou a Jablonec nad Jizerou, jsou od sebe vzdálené 5km. Skibusy do těchto areálů jezdí z Mladé Boleslavy, Prahy a Turnova. Rezervace, jízdní řády a další informace najdete na internetové stránce www.snowhill.cz.

Orlické hory

Do Orlických hor letos opět jezdí společnosti Orlobus a Audis Bus. Skibusy společnosti Orlobus budou v provozu od 19.12.2012 do 14.12. 2013 a pojedou o všech víkendových dnech a svátcích. Skibus vyjíždí z Náchoda a pokračuje přes Nové Město nad Metují, Olešnici v Orlických horách, Sedloňov, Deštné v Orlických horách až na Šerlich. Více informací najdete na stránkach dopravce zde.  

Tři linky společnosti Audis Bus jezdí každou sobotu a neděli a ve státní svátky. První linka vede z Rychnova nad Kněžnou přes Javornici, Slatinu, Pěčín a Rokytnici v O. h. do Říček v Orlických horách. Na této trase je nutné přestoupit v Rokytnici na jiný autobus. Druhá linka vede z Častolovic přes Kostelec n. O., Rychnov v O. h., Solnici, Skuhrov n. B. do Deštného v Orlických horách. Poslední spoj má dvě varianty. Společný je spoj z Ústí nad Orlicí přes Libchavy, Žamberk do Rokytnice v Orlických horách, zde je možné pokračovat do Říček nebo do Deštného. Více informací naleznete na stránkách dopravce zde.

Související články
Jarní lyžování
Upravené běžkařské tratě
Horní Mísečky - jarního lyžování ráj
Webkamery v Krkonoších
Související odkazy
Skiareál Klínovec
Skiareál Špičák
Skiareál Lipno
Skiareál Pec pod Sněžkou
Skiareál Bedřichov
Skiareál Kašperské Hory
Skiareál Špindlerův Mlýn
Informační portál Jeseníky
Skiareál Ještěd
Informační portál Beskydy
Skiareál Harrachov
Skiareál Tanvaldský Špičák
Skiareál Zadov
 
Vaše komentáře
seznam, 30.12.2012 13:29, Reagovat
kalimera

Přečteno 464x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Kalendář akcí
29.03.2024 09:00 - 1.04.2024 17:00
Velikonoce na pevnosti 2024
29.03.2024 18:30 - 29.03.2024 21:30
Taneční večer s živou hudbou - Revival
31.03.2024 16:30 - 31.03.2024 18:00
Kino - Trollové 3
31.03.2024 19:00 - 31.03.2024 20:30
Kino - Kočka a pes: Šílené dobrodružství