Vyhledej
Jaroměřsko > Co se děje > hudba

Festival Hudební léto Kuks nabídne spojení hoboje a harfy v podání Viléma Veverky a Kateřiny Englichové 1. 8. 2020

Vít Havlíček / 28.07.2020
Na čtvrtém koncertu mezinárodního festivalu Hudební léto Kuks bude 1. srpna 2020 připraveno jedno méně tradiční nástrojové obsazení. Přední český hobojista Vilém Veverka se představí v kostele Nejsvětější Trojice v Kuksu od 18:00 spolu s harfistkou Kateřinou Englichovou.

Oba hráči vystoupí sólově, konkrétně v Dusíkově Sonátě c moll pro harfu a Telemannově Fantazii č. 3 h moll pro hoboj sólo. Společně zahrají Sonátu F dur F. Bendy a úpravu Ravelovy kompozice Náhrobek Couperinův. Vrcholem koncertu, který se koná bude světová premiéra kompozice profesora Pražské konzervatoře Jiřího Gemrota Variace na „Pfuy Lied“ na téma jedné ze šporkovských árií.

Hobojista Vilém Veverka obohatil své Hobojista Vilém Veverkastudium vedle studia na Hamu na prestižní “Hochschule für Musik Hanns Eisler“ v Berlíně a také o účinkování v nejlepším světovém orchestru, Berlínské filharmonii. Nastoupená cesta vyvrcholila vítězstvím v jedné z nejprestižnější světových soutěží Sony Music Foundation v Tokyu v roce 2003. Jako sólista vystoupil ve většině zemí Evropy, stejně tak v Severní i Jižní Americe či Japonsku. Je zakládajícím členem souborů PhilHarmonia Octet a Ensemble Berlin-Prag. Pro label Supraphon doposud nahrál šest profilových alb. Je ambasadorem Buffet-Crampon, předního světového výrobce dřevěných dechových nástrojů.  

Kateřina EnglichováKateřina Englichová patří k výrazným osobnostem evropského interpretačního umění ve hře na harfu a je držitelka ceny Prague Classic Award 2018. Spolupracovala s významnými umělci a soubory u nás i v zahraničí. Zúčastnila se festivalů Tanglewood, Tucson Music Festival v USA, Red Sea Festival v Izraeli, Pacific Music festival v Japonsku a jiných. V roce 1998 debutovala v newyorské Carnegie Hall. Vedla mistrovské kurzy v USA (Juilliard School of Music, Curtis Institute of Music), Kanadě, ve Velké Británii (The Royal Academy of Music), v Hongkongu a Itálii. V létě 2017 dokončila postgraduální studium na Hochschule für Musik Hanns Eisler v Berlíně. Podílela se na více než 40 CD nahrávkách. Je držitelkou prvních cen z mnoha mezinárodních soutěží (USA, Itálie, Rakousko). 

Hudební skladatel Jiří Gemrot (* 1957) studoval na Pražské konzervatoři hru na klavír u Emy Doležalové a kompozici u královédvorského rodáka Jana Zdeňka Bartoše, poté skladbu u Jiřího Pauera na HAMU, kterou absolvoval v roce 1981. V letech 1982–1986 byl hudebním režisérem Československého rozhlasu, od roku 1986 producentem v hudebním vydavatelství Panton. Jako hudební režisér spolupracoval také s Československou televizí. Od roku 1990 je vedoucím hudebních režisérů Českého rozhlasu. Na Pražské konzervatoři vyučuje skladbu a instrumentaci. Od roku 2016 je také pedagogem pražské AMU.
O své kompozici na téma „Pfuy-Lied“ (řazené k tzv. šporkovským áriím) psané na objednávku festivalu Hudební léto Kuks Jiří Gemrot napsal: „Zadání bylo pro mě po všech stránkách inspirativní: prosté téma zčásti připomínající árii Se vuol ballare z Mozartovy Figarovy svatby se dobře hodí pro variační práci, kterou mám rád a skladba určená Vilému Veverkovi a Kateřině Englichové mě těšila dvojnásob. Dva špičkoví umělci jsou pro mě inspirací vždy.“

Na následujícím koncertu festivalu 15. srpna 2020 se představí česko-švýcarská sopranistka a sólistka opery v Curychu Martina Janková, která vystoupí spolu se souborem Musica Florea a jeho uměleckým vedoucím Markem Štrynclem.

Festival pořádá Královédvorský chrámový sbor z.s. spolu se správou hospitálu Kuks. Finančně jej podpořilo Ministerstvo kultury, Státní fond kultury, Královéhradecký kraj a město Dvůr Králové nad Labem. Rezervace vstupenek je možná prostřednictvím mailu rezervace@hudebniletokuks.cz. Více informací naleznete na www.hudebniletokuks.cz.

Související články
Dagmar Pecková zahájila 22. června 2019 desátý ročník mezinárodního festivalu Hudební léto Kuks
Hudební léto Kuks 2020 – jedenáctý ročník mezinárodního festivalu
Trumpetista Jiří Houdek zahraje 4. července 2020 na festivalu Hudební léto Kuks s varhaníkem Petrem Čechem
Mezzosopranistka Štěpánka Pučálková a varhanice Michaela Káčerková se představily na festivalu Hudební léto Kuks
Sólistka curyšské opery Martina Janková vystoupí 15. srpna 2020 na festivalu Hudební léto Kuks se souborem Musica Florea
Česko-švýcarská sopranistka Martina Janková zazářila se souborem Musica Florea na festivalu Hudební léto Kuks
Hudební léto Kuks 2021 – dvanáctý ročník mezinárodního festivalu
Vaše komentáře

Přečteno 581x