Vyhledej
Jaroměřsko > Sport > ostatní sporty

Parádní atrakce na Štědrý den! Přijďte si s otužilci vyzkoušet pojízdnou finskou saunu v sudu!

Redakce / 22.12.2016, Královédvorsko
Jan Řehák ze Dvora Králové je aktivní člověk, který je v regionu známý zejména díky své letecké škole. K rozhovoru jsme si ale sedli z úplně jiného důvodu. Podařilo se mu totiž realizovat unikátní a v Čechách naprosto nevídanou věc. Tou je pojízdná finská sauna v dřevěném sudu. A pozor! Všichni si ji mohou na vlastní kůži vyzkoušet přímo na Štedrý den u loděnice ve Dvoře Králové.

FOTOGALERIE - Sauna v sudu na kolečkách

Tento nápad si Jan Řehák přivezl z  Finska, kde je to poměrně běžná záležitost. Finové mají saunu skoro u každého domu a mnozí mají navíc i pojízdnou, kterou si stejně jako karavan odvezou k nejbližšímu rybníku, jezeru, nebo nejlépe k řece, která hůře zamrzá. Tam se s přáteli saunují a tráví volné chvilky. V případě pobytu u zamrzlého jezera nebo rybníka vezmou motorovou pilu a vyříznou si v ledu otvor, vedle kterého saunu přistaví.

Jak vás vůbec napadlo si saunu pořídit?

K myšlence došlo s bratrancem Lukášem Mitlohnerem, se kterým se snažíme v dnešní těžké době podnikat a trávíme společne poměrně hodně času. Sami se rádi saunujeme a již jsme navštívili mnohá saunovací zařízení. Bohužel pokud si člověk nepřiplatí více korunek, do pěkné, velké, čisté a nápadem zajímavé sauny se nedostane. V mnoha případech se jedná o obyčejnou kostku uprostřed nějakého sportovního zařízení. Posloucháme, o čem se tam lidé baví, a také posloucháme kritiku, o které se návštěvníci saun zmiňují. Z toho vzešel náš netradiční nápad.

Jak je sauna velká? Kolik lidí se do ní vejde?

Vánoční plavání otužilců v LabiTradičně na Štědrý den ve 13 hodin se scházejí otužilci Královédvorska u loděnice nad Pušovým splavem. Loděnice je k dispozici pro převléknutí.


Podívejte se na fotografie otužileckého setkání z roku 2015

AbcNaše netradiční saunová prohřívárna má 2 metry v průměru a 3 metry na délku, plus odpočinková předsíňka má necelý 1 metr. Celý saunovací sud je tedy délky něco přes 4 metry. Dovnitř se bez větších obtíží vejde 6-8 lidí, záleží jak jsou si blízcí…

Jaké máte se saunou plány?

Saunu jsme si pořídili jednak pro sebe, ale určitě jí budeme také půjčovat, stejně jako naše obytné karavany. Pokud bude velký zájem, v což pevně věříme, pořídíme i další sauny a to různých velikostí. Předpokládali jsme, že nejvíce využívány by mohly být na horách u chalup, kde saunu nemají. Hosté jsou rozmazlení a nějaký ten wellness si žádají. Už nyní máme řadu objednávek od horských chaloupek, proto věříme, že sauna bude plně vytížena. Další naší klientelou by mohly být firmy, které pořádájí teambuildingy a různé schůzky svých klientů, tak proč je nepozvat do sauny, jako to dělají Finové. Pokud budete chtít saunu k vám domů, je třeba si ji dostatečně dopředu rezervovat.

Mohli by si lidi saunu někde vyzkoušet?

Přímo na Štedrý den ji letos postavíme k tradiční akci plavání otužilců v loděnici u Labe ve Dvoře Králové. Zde bude veřejnosti k dispozici, a to zcela zdarma. Vyzkoušet ji tak může opravdu každý. A Labe se může zaplnit nejen otužilci, ale i méně otužilými saunery. Myslím si, že by tam mohla být parádní atmosféra doplněná něčím netradičním.

Čím se v této pojízdné sauně topí?

Topí se suchým dřevem v originálních finských kamnech, které se plní a čistí zvenčí. Uvnitř sauny je díky tomu absolutně čisto. Tato kamna dodávají saunování jiný rozměr a netradiční zážitek. Však vzpomeňte, jak je příjemné sedět doma u krbu a nahřívat se teplem od ohně.

Jak dlouho dopředu se musí zatopit?

Je potřeba počítat cca 1 hodinu, aby se sauna natopila na 80 - 90°C. Na začátku je potřeba více péče, ale po roztopení už jen občas přihodit polínko, takže to hravě každý zvládne.

O co se musím postarat, když si saunu od vás vypůjčím?

Pozvat si kamarády, zajistit vhodné či zajímavé místo a nezapomenout na dodržování pitného režimu. Vše ostatní už zajistíme. Saunu také raději sami přivezeme, usadíme a na místě se také postaráme o přípravu topeniště, které pak bude čekat pouze na zapálení. Přeci jen 1,5 tuny těžký sud s vozíkem je už velká váha, je to těžší než běžné, stejně velké karavany, jen má ještě výše položené těžiště. Samozřejmě každý, kdo si od nás saunu zapůjčí, bude proškolen o způsobu jejího užití. Plocha pro umístění sauny by měla být na co nejrovnějším povrchu, ale drobný sklon, třeba k rybníku, se vyrovnat dá.

Jaké je cena za půjčení?

Zatím nám nájem vychází přibližně 1600 Kč/den, včetně dřeva, přípravy, zaškolení a úklidu. Když si to tedy saunu půjčí parta kamarádů, tak to pro jednoho není extrémně velký náklad. Samozřejmě, že při pronájmu na více dní je cena zvýhodněná. Nejkratší možná doba zápůjčky je půl dne.

Děkuji za rozhovor

Související články
Otužilci na Labi 2016
Královédvorský otužilec Josef Ježek si zahrál v novém českém filmu Bába z Ledu
Tradiční vánoční plavání otužilců u loděnice ve Dvoře Králové
Otužilci na Labi 2019. Podívejte se na záznam živého přenosu a několik fotografií
Tradiční vánoční otužilecké setkání ve Dvoře Králové - fotogalerie
Vaše komentáře

Přečteno 1675x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Kalendář akcí
28.03.2024 13:00 - 28.03.2024 15:30
Workshop - praktická ukázka malování na sklo
28.03.2024 15:45 - 28.03.2024 16:45
Chůze s trekovými holemi
29.03.2024 09:00 - 1.04.2024 17:00
Velikonoce na pevnosti 2024
29.03.2024 18:30 - 29.03.2024 21:30
Taneční večer s živou hudbou - Revival