Vyhledej
Jaroměřsko > Sport > cyklistika

Jestřebí hory - motýlí křídla obepínající Trutnov - cyklistický ráj

anonymně / 27.06.2017, Trutnov - Trutnovsko a Úpicko
Letošní turistická sezona odstartovala. A tak vám dnes představíme další cíl pro krásné jarní anebo letní výlety. Je to krásná oblast Jestřebích hor, odkud k nám do Českého rozhlasu Hradec Králové přijel vedoucí Místní akční skupiny Království - Jestřebí hory Jan Balcar.

Jestřebí hory, to je takový většinou zalesněný hřeben dlouhý asi 19 kilometrů, kolem jsou Krkonoše, Vraní hory, Adršpašsko-teplické skály, samozřejmě Broumovské stěny, Stolové hory, Orlické hory. Odkud až kam sahá vaše království? Když jsme říkali Království - Jestřebí hory.
Tak když to vezmu od západu, je to Horní, Dolní Olešnice a na východě to je Jívka, na severu je to pohraničí u hranice s Polskem Chvaleč, na druhé straně Vlčice a dolů Vlčkovice. My tomu vždycky říkáme, když otevřete motýlí křídla a obepnete Trutnov, tak to jsme my. 

„Výjimečnost tohoto regionu je v tom, že je tu tak hustá síť cyklotras, že cyklisté si mohou jezdit prakticky kde chtějí. I ti nejnáročnější si najdou velké kopce a sjezdy.“
Jan Balcar, vedoucí Místní akční skupiny Království - Jestřebí hory

Já na tom koukám na tu mapku a skutečně to vypadá jako motýlí křídla. Celkem 24 obcí je v tom vašem svazku. Jak jste byli spokojeni s letošní zimou? Protože sněhu bylo letos hodně, tak našlo si tam cestu hodně lidí, kteří mají rádi lyže a běžky?
Přiznám se, že jsem je nepočítal, ale letos opravdu vleky jely v Petříkovicích, v Radvanicích, běžkařské trasy přes Jestřebí hory frčely a dokonce asi poslední dva roky máme takovou novinku, z Havlovic je přes Panskou cestu spojka do Babiččinýho údolí. Takže tam se běžkovalo o sto šest. Ale i oblasti Černá a Vlčice, to je zase napojení na Krkonoše. 

A vy sám radši běžky anebo kolo?
Já radši pěšky. 

Vaše akční skupina funguje už od roku 2007.
Přesně tak, letos slavíme desáté výročí. Místní akční skupiny jsou organizace, který se zabývají rozvojem regionu, získáváme finanční prostředky přes Evropskou unii k nám do území a pomáháme dělat taková ta dětská hřiště, opravy škol, cyklotrasy taky, komunikace a prostě přispíváme k zlepšení života na vesnici.

Mgr. Jan Balcar z místní akční skupiny Království Jestřebí hory ve studiu Českého rozhlasu Hradec KrálovéMgr. Jan Balcar z místní akční skupiny Království Jestřebí hory ve studiu Českého rozhlasu Hradec Královéi. 

A když se zastavíme třeba konkrétně u té turistiky, jak to vaše sjednocení pomáhá tomu turistickému ruchu? Je asi lepší propagovat se takto ve velkém než samostatně.

Přesně tak, protože když se dělá jeden produkt, na kterém víc subjektů spolupracuje, tak z toho vznikne něco lepšího, než když si každý vydává nějaký vlastní materiál. Letos tedy předěláváme kompletně webový stránky a během dvou měsíců chceme vyjet nové webové stránky pro Jestřebí hory, pro Podkrkonoší. 

Je velká poptávka hlavně po skládací cyklomapě s jízdním řádem cyklobusů na letošní sezonu. Kam se nejčastěji na kole do Jestřebích hor jezdí? Kraj je to pro cyklisty jako dělaný, žádné moc prudké kopce, je to hezky vlnité.
Výjimečnost tohoto regionu je v tom, že cyklisté si mohou jezdit prakticky po těch vyznačených trasách, kde chtějí. Nemyslím, že by lítali po lesích. Je tam taková hustá síť těch cyklotras, takže opravdu i ti nejnáročnější si najdou velké kopce i sjezdy. Dokonce to tam navazuje i na trutnovské traily, v oblasti Chvalče, Petříkovic, to jsou takové ty divoké sjezdy. 

Tak to už je asi pro ty, kteří mají rádi adrenalin za řídítky. A mají lepší kola. A pro nás, kteří nemáme rádi adrenalin a lepší kola taky nemáme, taky se tam dá jezdit krásně.

Přesně. Jestřebí hory jsou rájem amatérů. Já mám nejradši cestu z Havlovic do Babiččina údolí, protože ta je taková opravdu odpočinková a já nejsem žádný velký cyklista. 

Jestřebí hory jsou krásným místem v našem kraji, které je výjimečné především jedinečným přírodním bohatstvím, ale je také místem krásných a dalekých rozhledů. Žaltman, to je nejvyšší vrch a na něm je i rozhledna.
Ano, tam je rozhledna kovová, dokonce se teď hovoří o tom, že by se s ní něco dalo dělat. Že by se nějak buď renovovala nebo udělala nová. 

Někde jsem zjistil, že ta rozhledna na Žaltmanu je z roku 1967, takže možná by bylo zapotřebí ji asi trošičku zrekonstruovat. Ale zajímaly by mě ty výhledy. Co je odtud vidět?
Když jste řekl ten věk, tak musím říct, že i když je železná, tak není zrezivělá. Stojí pevně, můžete na ni kdykoliv vyběhnout. Tam u nás jsou krásné tři rozhledny. Jedna opravdu pro takové zastavení, jestli to znáte, na cestě Červený Kostelec - Rtyně, tak tam se dá krásně podívat na naše údolí směrem na Krkonoše. Druhá je na Slavětíně, to je nová rozhledna, tuším, nějaké tři, čtyři roky stará, která se podařila ve spolupráci s Kladským pomezím postavit úplně nová. A to je už kousek od Žaltmanu. 

Můžeme vyjít oblíbenou stezkou za Lotrandem do Jestřebích hor, která nás provede po Panské cestě až na Žaltman. Pak se podíváme i do několika bunkrů a výlet můžeme zakončit ve vyhlášené hospůdce U Lotranda v Odolově.
Je to vyhlášená hospůdka, ale abych nelhal, mám pocit, že je už několik let je zavřená, takže to je spíš takový symbol. 

Ale ta Lotrandova jeskyně, ta je normálně přístupná.
Ta je přístupná, tu naštěstí nikdo nezavřel. 


Co ty bunkry? Protože tam je jich díky té obranné linii z druhé světové války taky hodně.
Tam jsou dva krásné bunkry, dvě krásná místa. Jeden bunkr je velmi dobře vybaven, Klub vojenské historie to má vždy od května do září otevřeno. A letos se konala velká akce koncem května v Malých Svatoňovicích na Idě, rekonstrukce bojové přestřelky. Protože toto jsou opravdu nadšenci a ti do toho dávají nejen své umění, ale celé srdíčko. 

Hodně je tam patrná v této části také hornická činnost, protože právě tady se v minulosti hodně kutalo uhlí i nějaké vzácné kovy. Zlato se tam taky těžilo. Hornická činnost je patrná asi hlavně kolem Radvanic.
Je tam jednak u nás pěkná naučná stezka, ale pokud byste chtěli nějakou ucelenější informaci o hornictví, tak bych asi pozval do muzea do Rtyně v Podkrkonoší. Byť Radvanice jsou těžařskou oblastí, ale tam to mají pánové v muzeu opravdu pěkně zpracované. 

Co nejvíc tak máte v hlavě vy, co se týče jara, léta, na co se nejvíc pane Balcare těšíte?
Takovým pěkným místem posledních let pro rodiče s dětmi je havlovický sportovní areál. Tam já vždycky chodím rád, jednak jsem odtamtud a děti se tam vyblbnou na trampolíně, můj osmiletý synek tam ujíždí na klobáse od Miloše Toholy, který si tedy už užívá penzi a teď to tam má na starost Pavel Šrámek. Taková druhá top akce pro mě je vždycky ve Vítězné Den obce, kde se sejde tři až pět tisíc obyvatel. Přijedou partneři ze Slovenska, z Polska, je to spojeno s poutí a je tam hromada koncertů. I letos zase první sobotu v červenci ta akce bude a když to budete chtít spojit, tak do Havlovic se zase můžete podívat na čtyřicáté výročí Havlovickýho poháru. 

Krása. Tak my přejeme, ať se k vám letos přidá v Jestřebích horách co nejvíce turistů a lidí, které to bude zajímat. A děkujeme, že jste nám ty Jestřebí hory dnes představil. 

Autor: Jakub Schmidt
ČESKÝ ROZHLAS


 
Vaše komentáře

Přečteno 530x